Младен Маринов: Трябва да има регулиране на тротинетките на пътя

Вероятно ще има глоби, подчерта министърът на вътрешните работи

Актуални новини
15:11 - 04 Септември 2019
2834
Младен Маринов: Трябва да има регулиране на тротинетките на пътя

Трябва да има законова регламентация на електрическите тротинетки, до момента те трябва да спазват действащия Закон за движение по пътищата.Това заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов пред журналисти в Народното събрание във връзка с казуса с новите возила по софийските улици.

По смисъла на действащия закон това са моторни превозни средства, уточни Маринов. А след като са такива, трябва да отговарят на определени изисквания. "Това е нов елемент в пътното движение като тип превозно средство, което е и европейска тенденция. Налага се с цел подобряване на градската мобилност, също така и с грижа към екологията, така че в тази посока вече са създадени и работни групи, които работят това да се регламентира законово", заяви министърът.

Той обясни, че така ще се изключи възможността при определени пътнотранспортни произшествия да пострадат граждани. Според него тези обществени отношения трябва да се регулират законово, за да не се спира развитието и бъдещето.

На въпрос дали ще има санкции за водачите, министърът поясни, че се работи по въпроса все още. Маринов отчете, че МВР като институция трябва да помогне електрическите тротинетки да се регламентират. Според него на пътя вече има нов момент. Министърът сравни заместването на каруците едно време с автомобила с вътрешно горене.

"Както електрическият автомобил замества автомобилът с вътрешно горене, така този тип превозни средства заместват мотопедите, моторите", обясни той.