Младежи от Крим масово пристигат в Украйна, за да получат украински паспорти

Украйна
17:29 - 21 Септември 2023
3922
Младежи от Крим масово пристигат в Украйна, за да получат украински паспорти

Младите хора на възраст 19-25 години в непризнатата република Крим масово пътуват до Украйна, за да получат първия си украински паспорт, съобщават от Миграционната служба на Украйна.

За да стигнат до територията под контрола на украинското правителство, те преодоляват труден път - пресичат границите, влизат на територията на Украйна през хуманитарни коридори, носейки само акт за раждане или в най-добрия случай паспорт на гражданин на Украйна за пътуване в чужбина, издаден преди 2014 г., пише "Украинская правда".

По време на разговор с някои от тях става ясно, че те не се страхуват от въздушните удари, от постоянните обстрели и опасната обстановка в Украйна като цяло - най-важното за тях е да получат документ, който да потвърди тяхното украинско гражданство. 

Повечето споделят, че след получаване на документа планират да влязат във висше учебно заведение, да получат специалност и да участват във възстановяването на Украйна.

На въпроса „Защо не подадохте документи за украински паспорт преди пълномащабната руска инвазия?“, те отговарят, че родителите им са били против, когато са навършили 14 години, че са били в трудна житейска ситуация или че са имали финансови проблеми.

Но другата обективна причина за скока на желаещите от Крим да получат украински паспорт е, опростяването на процедурата за издаване на документа в периода на военно положение, пише изданието.

От Миграционната служба съобщават, че правят всичко възможно, за да могат гражданите на Украйна да упражнят законното си право да получат украински паспорт.