Младежкият театър е спасен!

Ще бъде създадена куклена сцена, съобщи Мирослав Боршош

Актуални новини
15:13 - 17 Юни 2022
3837
Младежкият театър е спасен!

"Пространството на Младежкия театър е спасено! Благодаря на всички, които подкрепиха каузата! Очакваме създаването на още една сцена за куклен театър в София", това съобщи във фейсбук заместник-кметът по културата на столицата Мирослав Боршош.

"Когато в края на седмицата можело да има и добри новини!
Младежкият театър ,,Николай Бинев" няма да загуби пространството си. Поздравления за всички, които се бориха за тази кауза!", написа в социалните мрежи и председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев. Той добави, че е трябвало за бъдат положени доста усилия, за да бъде накарано Министерство на културата и министър Атанас Атанасов да си свършат работата.

Стотици артисти и граждани излязоха на протест пред Младежкия театър "Николай Бинев" на 30 май. Те подкрепиха трупата, която бе изправена пред неприятен казус - Комисията за енергийно и водно регулиране, с която са в съседство искаше част от сградата на театъра.

„Мотивацията на колегите от КЕВР е, че той е с отпаднала необходимост. Това пространство не е с отпаднала необходимост, а напротив – нашите планове като ново ръководство, тъй като ние сме ръководство от малко повече от месец, 32 дни, присъства развитието на създаване на куклена сцена“, заяви тогава заместник-директорът на Младежкия театър Делян Тодоров. Младежкият театър получи подкрепата на цялата арт гилдия.

Същевременно в писмена позиция до медиите от енергийния регулатор  обясниха, че изпитват спешна и неотложна нужда от допълнителни работни помещения заради сложната ситуация с енергийната криза. Според тях офисните помещения, стопанисвани от Младежки театър, никога не са били използвани за театрални нужди, а винаги са били отдавани под наем на частни ползватели.

"КЕВР винаги е била там, тя държи етажите от втори до седми в сградата, в която се помещаваме ние, а на първи и втори етаж има помещения, които са били собственост на Младежкия театър винаги. За същите театърът има акт за държавна собственост. До октомври са били отдавани под наем. Идеята на моето ръководство е там да се помещава нова куклена сцена, тъй като Младежкият театър е единственият драматично-куклен театър в София. Над двумилионна София има един-единствен куклен театър и той е общински", аргументира се пък директорът Михаил Байков.