Младежкият театър поднася „Вино от глухарчета“

Режисьорът Катя Петрова постави за пръв път на българска сцена великия роман на Рей Бредбъри

Култура
17:41 - 27 Ноември 2023
3157
Младежкият театър поднася „Вино от глухарчета“

Един от най-великите, красиви, нежни и мечтателни романи в историята – „Вино от глухарчета“ оживя за първи път на театралната сцена в България в Младежки театър „Николай Бинев“. Авторът на романа Рей Бредбъри е един от световно признатите писатели, чието перо е деликатно и същевременно със способността да те накара да се рееш свободно из вълните на мечтите и фантазиите. 

Честта и удоволствието да достигаме до великолепните и изпълнени с красота думи на Рей Бредбъри дължим на преводача Жени Божилова.  

Режисьор на спектакъла и автор на драматизацията е Катя Петрова – една от водещите фигури в българския театър. Под нейната режисура са се родили безброй вълшебни спектакли за деца и възрастни, представяни в държави по целия свят.


„Вино от глухарчета“ е спектакъл, изпълнен с много обич, отдаденост, вдъхновение и любов, защото „любовта – това е да искаш да преживееш с някого всички годишни времена", споделя Катя Петрова.

Запознайте се с Дъг – 12-годишният притежател на най-хубавите гуменки, и се насладете на едно приключение обратно към детството. Към хубавите и безкрайно дълги лета, в които светулките са повече от звездите на небето, а вълнуващите мигове не могат да бъдат записвани в дневник, защото прелитат около нас един след друг.

Лятото на 1928 година – най-подходящото време да бъдеш момче с нови гуменки! Магичен момент, в който времето сякаш е спряло, а наоколо цъфтят глухарчета, зреят ябълки, а ливадите са окосени. Лято, изпълнено с великолепни истории, спомени и приключения. Безгрижни дни на одрани колене, миризма на прясно окосена трева, нови меки кецове, машини на времето и на щастието.

Дъглас Сполдинг ще открие, че лятото може да бъде много повече от минало, настояще и бъдеще, смесени в едно незабравимо, изгубващо се в маранята „сега“.

Всяко лято времето спира и ни дава шанс да мечтаем. Това лято обаче може би ще бъде различно – може да бъде най-добър приятел, който се отдалечава, човешка машина на времето, която може да ни пренесе обратно в годините на Американската гражданска война и нейната жестокост. Лято на научени уроци, докоснати мечти и поглед към звездите под звуците на летните нощни горещини и песните на цикадите и щурците в полето…

Премиерните спектакли на "Вино от глухарчета" бяха на 22 и 25 ноември, като въпреки студа и зимните виелици публиката се потопи в магията на лятото, вълшебството на горещите летни вечери и се понесе над града, полетяла на раменете на топлия, нежен, но и носещ първите есенни прегръдки, летен вятър.

Сценографията и костюмита за спектакъла са създадени от Петя Караджова и Юлияна Войкова - Найман. Композитор е Христо Йоцов, мултимедията е дело на Сотир Гелев, хореографията на Анна Пампулова, по въздушната акробатика работи Емил Видев.

Във "Вино от глухарчета" участват Александър Йорданов, Ангелина Славова, Анна-Валерия Гостанян, Боян Арсов, Венцеслав Димитров, Димитър Иванов-Мич, Йордан Тинков, Кристина Янева, Ралица Туджаро, Светослав Добрев, София Трейман.

През декември зрителите може да гледат „Вино от глухарчета“ на 10-и и 29-и от 19:00 часа на Голяма сцена в Младежки театър „Николай Бинев“.

Фотограф: Иван Дончев