Млади български пианистки развълнуваха руската публика

Мила Михова и Александра Дичева от клавирно дуо "Атмосфери" обраха овациите за концерта си в Музея на Чайковски в Москва

Култура
13:47 - 01 Ноември 2021
8107
Млади български пианистки развълнуваха руската публика

Две млади и талантливи български пианистки - Мила Михова и Александра Дичева впечатлиха изисканата руска публика със своите изпълнения и заслужено получиха аплодисментите на зрителите и на музикалните критици. В навечерието на 1 ноември – Деня на народните будители в Музея на Пьотър Илич Чайковски в Москва се състоя концерт, посветен на празника. На московска сцена гостува българското клавирно дуо „Атмосфери“.

Това са Мила Михова и Александра Дичева - възпитаници на Националната музикална академия "Панчо Владигеров" в София. За първи път на руска сцена те изпълниха произведения на съвременни български композитори - изключителната Юлия Ценова и младата Лора Ал-Ахмад, написани специално за изпълнение на четири ръце.

Концертът се проведе в рамките на съвместния проект на Българския културен институт в Москва и Руския национален музей на музиката „Нова българска музика“, с подкрепата на Посолството на Република България в Руската федерация.

След концерта на 30 октомври руският изкуствовед Валерия Федотова сподели: „Тази вечер се състоя прекрасен клавирен концерт в Музея на П. И. Чайковски в Москва. Младите български пианистки Мила Михова и Александра Дичева разгърнаха пред слушателите ярка музикална панорама, включваща произведения на Бах и Шуберт, както и на съвременни български композитори.

Трябва да се отбележи финото чувство за стил на пианистките, което се прояви при изпълнението на музикални произведения от различни епохи: сдържано възвишено в аранжимента на хоралните прелюди на Бах, ярко романтично в мащабната пиеса „Житейски бури“ на Шуберт. Особено интересно прозвуча българската програма, състояща се от творби, представени за първи път пред руската музикална аудитория – изящните, живи пиеси на патриарха на националната музика П. Стоянов и отличаващите се с изразителен тембър опуси на съвсем младата българска композиторка Лора Ал-Ахмад.

Александра Дичева и Мила Михова бяха поздравени лично от българския посланик в Москва Атанас Кръстин 


Силно впечатление направи изпълнението на творби на Юлия Ценова, която ни напусна през 2010 г. и която в своето творчество, в търсене на ново звучене експериментираше много с тембъра на пианото (и други инструменти) и с неговата фактура, предоставящи големи възможности за интерпретация. В представените на концерта нейни произведения „Метаморфози“ и „Шопски танц“ пианистките майсторски успяха да предадат вградената в тях мощна енергия, въплъщаваща разнообразието на самия живот в безкрайните му метаморфози.

Можем да поздравим Мила Михова и Александра Дичева в навечерието на българския „Ден на будителите“ – празник, свързан с дейците на националното просвещение, с това, че сътвориха ярко музикално събитие в един от красивите музеи в нашия град.“