Младите кръводарителки с най-висок риск от анемия

Усложненията се избягват с прием на таблетки с желязо и с подходящи храни

Здраве
16:38 - 21 Март 2019
2874
Младите кръводарителки с най-висок риск от анемия

Девойките кръводарителки е по-вероятно да развият недостиг на желязо в сравнение с по-възрастните донори, установи ново изследване, проведено от Медицинския университет “Джон Хопкинс” в Балтимор.

Това означава, че те са изложени на повишен риск от припадък и неразположение след даряване на кръв, но това не бива да ги отказва от благородната мисия. Учените предполагат, че усложненията могат да имат неблагоприятен ефект върху развитието на мозъка при по-младите жени, но това може да се избегне като се предприемат необходимите предпазни мерки — най-често с прием на добавки с желязо.

Авторите на изследването обясняват, че при даряването на кръв организмът на донора губи 200-250 милиграма желязо, което може да представлява заплаха за здравето на по-младите жени. Необходимо е освен това да се следи минималното тегло на донорите и да има поне два-три месеца интервал между кръводаряванията.

Симптомите на желязодефицитна анемия включват умора, задух, бледа кожа и сърцебиене. Често за избягване на усложненията е достатъчно просто да се вземат таблетки с желязо или да се консумират храни, богати на желязо, като леща, ядки и зеленни зеленчуци. Желязото от месото обаче се усвоява много по-ефективно, отколкото това от растителни източници. Чаят, кафето и калцият блокират правилното усвояването на ценния микронутриент в организма, затова е добре да се разделят храните, съдържащи желязо, от млечните продукти. Кафето изпийте час след обедната пържола.

Важно е да се припомни, че обратният вариант — свръхприем на желязо — е не по-малко опасен, но често се игнорира. Проучванията показват, че натрупването на желязо може да увеличи риска от инфаркт, рак и диабет.