Младите в Турция: Ердоган трябва да си ходи!

Гласуващите за първи път са по-модерни и по-малко религиозни

Новини
18:21 - 30 Април 2023
2691
Младите в Турция: Ердоган трябва да си ходи!

Студентът Емре Али Ферли не е познавал друг лидер освен Реджеп Ердоган. Това е достатъчно, за да се превърне 18-годишния младеж в основен съперник на турския президент, когато той гласува за първи път на 14 май.

"Уморен съм да ставам всеки ден и да мисля за политика", каза Ферли, имайки предвид суматохата от 20-годишното управление на Ердоган. "Когато президентът Ердоган си отиде, младите хора ще могат да се съсредоточат върху изпитите си и да говорят свободно." Подобно на Ферли, около

5,2 милиона турци, достигнали възрастта за гласуване, откакто Ердоган дойде на власт през 2003 г. ще имат първата си дума в деня на изборите. Това са 8% от електората.

Главният опонент на 69-годишния президент, 74-годишният бивш държавен служител Кемал Кълъчдароглу, залага на студенти като Ферли. "Чрез вас ще дойде пролетта", каза възрастният лидер на основната светска партия в Турция по време на младежки митинг в Анкара. Проучванията на общественото мнение показват, че Кълъчдароглу има причина да бъде оптимист. Едно допитване показа, че само 20% от турците във възрастовата група 18-25 са готови да гласуват за Ердоган и неговата партия с ислямски корени в президентските и парламентарните избори.

Ердоган и Кълъчдароглу, които са на пенсионна възраст, се опитват да съблазнят Gen Z с обещания за премахване на данъка върху покупките на мобилни телефони и безплатните интернет пакети.

В допълнение към проблемите на Ердоган, третият кандидат, 58-годишният светски националист Мухарем Индже, се представя като алтернатива с по-свежо лице. "Властите за Ердоган са по-слаби сред младите хора“, каза Ерман Бакирчи, изследовател в института за социологическо проучване "Конда". Гласуващите за първи път са по-модерни и по-малко религиозни от средния гласоподавател и повече от половината са недоволни от живота, който водят. -

"Всеки е по-добър"

В Касъмпаша, квартал на работническата класа в Истанбул, където Ердоган е играл футбол на улицата, докато е раснал, някои не се страхуват да говорят срещу своя роден син. "Ердоган трябва да си ходи! Всички мои съседи ще гласуват за него, но не и аз“, заяви Гьокхан Челик, 19-годишен в зелен анцуг, под две знамена, изобразени с лика на президента.

21-годишният Фират Юрдайгит, текстилен работник, разкритикува Ердоган за изграждането на трето летище за Истанбул „вместо да се погрижи за хората“. "Ще гласувам за Мухарем Индже", каза Юрдайгит. „Който и да бъде избран, той ще е по-добър от Ердоган.

24-годишният му приятел Билал Бююклер се опита да защити турския лидер. Но дори той призна, че Ердоган е "отчасти отговорен" за годините на икономически сътресения, включително исторически високата инфлация и срива на валутата.

"Не мога да си намеря работа заради сирийските бежанци", каза Бююклер, обвинявайки за своята безработица 3,7 милиона души, избягали от войната

на южната граница на Турция в големи градове като Истанбул. „Не мога и да се оженя, твърде скъпо е“, каза той. „Но аз не виждам алтернатива. "Не мога да гласувам за Кълъчдароглу заради религията. Той ходи по молитвено килимче с обувките си!", възкликна той, посочвайки грешката на кампанията на опозиционния лидер, подчертана от проправителствените медии и Ердоган. -

"Препятствие към моите мечти"

Кълъчдароглу положи усилия да разсее твърдо светския имидж на своята Народнорепубликанска партия с постоянна тревога за социално консервативните гласоподаватели, които намериха убежище в артията на Ердоган.

Миналата година Кълъчдароглу предложи закон, гарантиращ правото на жените да носят забрадки, опитвайки се да отблъсне избирателите, спечелени от освобождаването на Ердоган от религиозните ограничения.

"Г-н Кемал никога няма да ви позволи да загубите придобивките си", каза Кълъчдароглу във видеообръщение, насочено към консервативните жени. Неговият шестпартиен съюз също включва три консервативни ислямски групи, които Седа Демиралп, доцент в университета "Исик" в Истанбул, нарече "послание за помирение, предназначено за религиозния електорат".

20-годишната Севги живее в Еюп, един от най-консервативните квартали на Истанбул. Тя ще гласува на 14 май, но не иска да "смесва политика и религия".

„Ердоган е основната пречка пред мечтите ми",

каза младата жена, която работи, за да събере пари за училището по дизайн. Гаджето й я прекъсна, изброявайки някои от постиженията на Ердоган. Но Севги поклати глава. "Дори и да беше добър президент, не би трябвало да управлява толкова дълго", каза тя.