Младият певец Валентин Велчев записа загубена песен на Тончо Русев и Недялко Йорданов

Култура
15:31 - 24 Септември 2022
4383
Младият певец Валентин Велчев записа загубена песен на Тончо Русев и Недялко Йорданов

Доскоро смятаната за загубена песен на Тончо Русев и Недялко Йорданов е най-новото попълнение в репертоара на младия певец Валентин Велчев. Тя носи двойното заглавие „Молитва / Вяра, надежда, любов“ и съвсем логично премиерата й бе навръх празника на Св. Мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София на 17 септември 2022 г.

Мелодията е една от последните композиции на автора на някои от най-големите български хитове като „Незабрава“, „За теб, Българийо“, „Телефонна любов“, „Топъл дъжд“, „Ти сън ли си“, „Огън от любов“ и много други. Той е изпратил за текст единствения си демо запис на своя стар приятел Недялко Йорданов, с когото са съавтори на „Остаряваме бавно“ и други емблематични шлагери. След като е написал стиховете, поетът е загубил файла с музиката, но за щастие на меломаните, през пролетта я открил съвсем случайно и днес тя е реализирана от носителя на наградата „Певец на годината 2021“ за дебют.

Ето как я представи и самия Валентин Велчев на страницата си във фейсбук: „С #ВяраНадеждаЛюбов ви представям най-новата си песен #Молитва. Тя е написана от две от най-ярките имена в родната култура - патриархът на българската музика, композиторът Тончо Русев и големият поет Недялко Йорданов.

Историята на песента е повече от интересна. Ето я разказана от самия Недялко Йорданов: "Малко преди да почине моят приятел Тончо Русев ми изтананика по телефона една мелодия и ме помоли да му напиша текст по нея... По принцип не правя това, но не можех да му откажа... Имахме десетина общи песни, бяхме стари приятели, освен това – бургазлии... Написах текста и му го пратих... След няколко дена той ми се обади, ако може да му пратя музиката, защото няма друг запис... А аз го помолих да ми прати текста, защото не го помня целия, а съм изтрил файла... На другия ден почина".

Благодаря за възможността да изпея "Молитва / Вяра, надежда, любов" на Недялко Йорданов и на дъщерята на Тончо Русев - Албена Русева. Благодаря и на невероятния Пламен Велинов за прекрасния аранжимент!"

Аудиото на „Молитва / Вяра, надежда, любов“ вече е налично във всички стрийминг платформи, а съвсем скоро се очаква и видеоклипът.