Много хора почетоха жертвите от атентата в Сарафово

Новини
20:13 - 18 Юли 2024
661
Много хора почетоха жертвите от атентата в Сарафово

Посланикът на Израел у нас Н. Пр. Йоси Леви Сфари, Коби Прайс - представител на семействата на жертвите, министри, областен управител и кметът на Бургас Димитър Николов почетоха загиналите в атентата на летище Сарафово преди 12 г.

Церемонията се състоя при близо 40 градуса на въздуха, но въпреки горещото време десетки се стекоха пред паметника да положат цветя. При терористичния акт загинаха петима израелски туристи, шофьорът на автобуса, а 40 бяха ранени.

"Страните от мирния свят си сътрудничат срещу тероризма. Скъпи семейства, няма утешителни думи с които да се намали скръбта ви. Но нека те знаят, че нашата жажда за живот е по-голяма от тяхната нужда да рушат. Да бъде благословена паметта на скъпите ни убити", каза в обръщението си посланик Йоси Леви Сфари.

Водещи на церемонията бяха Орлин Мандов, почетен консул на Израел в Бургас, и г-жа Орли Сона, Консул и Административен ръководител.

"Искаше ми се този ден никога да не се бе случвал. Годините не заличават нито трагедията, нито жестокостта, нито изгарящата липса на близките и обичани хора. Бих искал отново да се обърна към роднините на невинните жертви от този чудовищен акт на насилие и да им изкажа съчувствие и съпричастност за непреодолимата загуба.Ние ще продължим да се събираме всяка година и да поддържаме паметната плоча. Искам за пореден път от сърце да благодаря на всички, които бяха тук след атентата и с риск за живота си спасиха много човешки животи и ограничиха последствията от трагедията. Това са бургаските лекари, пожарникари, доброволците от БЧК, всички институции, които бяха на първа линия.

Вие показахте огромна храброст, съпричастност и професионализъм!", каза в обръщението си кметът Димитър Николов.

Сред присъстващите на церемонията бяха още: министърът на правосъдието Диана Павлова; Христо Стефанов - заместникминистър на вътрешните работи; Анна Михнева – Натова - заместник-министър на транспорта и съобшенията; областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова; Цветан Цветанов - министър на вътрешните работи по време на атентата; Любомир Вълков - ръководител на ДАНС в Бургас; Георги Паздеров - директор на РЗИ Бургас; проф. Николай Петров - бивш министър на здравеопазването и един от лекарите, които спасяват човешки животи по време на атентата; Валентин Димитров - изпълнителен директор на Пирогов; д-р Светослав Тодоров - зам-директор на УМБАЛ – Бургас; представителите на "Шалом" - София Максим Белчев и Юлия Георгиева, представители на Център за еврейско-българско сътрудничество "Алеф"; близки на загиналите, представители на държавни и местни институции.