Много страни изпращат помощ на Мароко след земетресението

Алжир отваря въздушното си пространство за хуманитарни и медицински полети до бедстващата държава

Новини
14:39 - 10 Септември 2023
2485
Много страни изпращат помощ на Мароко след земетресението

След силното земетресение, което удари Мароко в петък и взе над 2000 жертви, множество страни изпратиха помощ на бедстващите, съобщава "Ройтерс".

Тунис изпрати екип в Мароко, който пристигна в събота вечерта, за да подпомогне спасителните акции. Екипът включва около 50 парамедици, персонал от специализирано звено и кучета търсачи, обявиха служители на тунизийското вътрешно министерство днес. Изпратени са още модерни устройства за термичен мониторинг, дрон за откриване на жертви под развалините и полева болница.

Външният министър на Испания Хосе Мануел Албарес съобщи днес, че страната ще изпрати спасителни екипи, след като е получила официално искане за помощ от Мароко. "Това е знак на испанска солидарност и на чувството за приятелство, което обединява народа на Испания с народа на Мароко", каза Албарес пред радио Catalunya. Част от

Испанското военно звено за извънредни ситуации (UME) също ще лети за Мароко, съобщи испанската телевизия RTVE.

Франция е готова да помогне на Мароко, но още не е даден знак за това, каза говорител на външното министерство на страната. Министерството открива фонд за вноски на местните власти в подкрепа на действията за солидарност. На този етап са обещани близо 2 милиона евро. Освен това много френски компании се свързаха с министерството, за да заявят, че възнамеряват да допринесат за усилията на Франция за подкрепа.

Телекомуникационната група Orange заяви в събота, че ще премахне таксите за своите клиенти за фиксирани и мобилни разговори до Мароко до 16 септември. Нейните звена в Белгия, Полша, Румъния и Словакия също ще предлагат безплатни комуникации до Мароко за една седмица.

Израелската национална служба за медицинска помощ и спешна помощ при бедствия "Маген Давид Адом" съобщи, че нейният ръководител се е свързал с президента на мароканския Червен полумесец с предложение за помощ. "Представителите на "Маген Давид Адом" се подготвят да заминат в рамките на следващите няколко часа", се казва в изявлението. "Те ще се присъединят към делегации от Министерството на здравеопазването и Израелските отбранителни сили."

Алжир, който прекъсна връзките си с Мароко преди две години, заяви, че ще отвори въздушното си пространство за хуманитарни и медицински полети до бедстващата страна. В изявление в събота президентството на Алжир заяви, че е готово да предостави

хуманитарна помощ и да предложи всички свои материални и човешки ресурси в знак на солидарност с мароканския народ,

ако Мароко поиска такава помощ.

Турският орган за управление на бедствия AFAD заяви в събота, че 265 хуманитарни работници от органа, Турския червен полумесец и други турски НПО-та са в готовност да отпътуват до района на земетресението, в случай че Мароко поиска международна помощ. Турция е готова да достави 1000 палатки в засегнатите райони.

Емирът на Кувейт Науаф Ал-Ахмад Ал-Джабер Ал-Сабах нареди на правителството да осигури всички необходими хуманитарни доставки за Мароко, съобщи държавната информационна агенция KUNA.

Пожарната служба на Тайван обяви в събота, че е поставила екип от 120 спасители в готовност да отидат в Мароко в момента, в който получат инструкции от външното министерство на Тайван.