Мнозинството британци искат запазване на монархията

45% от анкетираните смятат, че Чарлз не е добре запознат с нуждите на британското общество

Свят
15:14 - 24 Април 2023
1340
Мнозинството британци искат запазване на монархията

Повечето британци искат да запазят монархията, но крал Чарлз III няма подкрепата на младите хора, по-малко от две седмици преди коронацията му, сочи ново проучване, съобщава „Би Би Си“.

Според проучването на „YouGov“ 58% от анкетираните подкрепят запазването на монархията, докато 26% са за избор на държавен глава чрез гласуване, а 16% "нямат мнение".

Анкетното проучване, поръчано от „Би Би Си“ преди коронацията на 6 май, показва, че само около една трета от младите хора подкрепят монархията, докато 38% от тях биха предпочели да избират своя държавен глава.

Тази възрастова група показва безразличие към кралската институция, като повече от три четвърти от хората на възраст 18-24 години заявяват, че "не се интересуват" от кралското семейство. Подкрепата за кралското семейство е най-голяма сред по-възрастните хора - 67% от хората на възраст 50-64 години, както и 78% - сред хората над 65 години, го одобряват.

В същото време 45% от анкетираните смятат, че Чарлз не е добре запознат с нуждите на британското общество.

Статистиката предизвика учудване, тъй като 74-годишният Чарлз основава Prince's Trust през 70-те години на миналия век и до 2020 г. той е помогнал на един милион младежи на възраст между 11 и 30 години от семейства в неравностойно положение.

Тъй като британците се борят с най-тежката криза с разходите за живот от едно поколение насам, финансовото бреме на кралското семейство изглежда също натежава върху популярността му сред младите хора.

Налице е недоволство от разходите за коронацията, която се заплаща от правителството, предвид настоящата финансова криза върху обикновените хора.

Разходите за събитието все още не са ясни преди края му, но последната коронация, на кралица Елизабет II през 1953 г., е струвала около 20,5 млн. паунда в днешни пари.

Критиката е част от по-широките въпроси относно прозрачността на кралските финанси и плановете за протести по време на коронацията.

Въпреки че 54% от участниците в проучването, поръчано от „Би Би Си“, казват, че смятат кралското семейство за "стойностно", повече млади хора са на обратното мнение – 40%.