Мнозинството набързо одобри график за нови блокове в АЕЦ "Козлодуй" по технология от САЩ

Общество
11:00 - 18 Декември 2023
1621
Мнозинството набързо одобри график за нови блокове в АЕЦ "Козлодуй" по технология от САЩ

За десетина минути и без зебати депутатите, подкрепящи правителството с премиер Николай Денков, одобриха проекторешение с график за изграждане на 7 и 8 блокове на АЕЦ "Козлодуй" по американска технология. 

Докато парламентарните групи на "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", както и независимият Радостин Василев, не се регистрираха за заседанието, а членовете на "Възраждане" бяха окупирали трибуната, за да пречат на изказванията, депутатите от ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС гласуваха за решението. Само един беше против. 

Вносители на решението са Бойко Борисов (ГЕРБ), Кирил Петков (Продължаваме промяната - Демократична България), Делян Пеевски (ДПС), Делян Добрев (ГЕРБ).

С него се възлага на министъра на енергетиката да предприеме действия за увеличаване на капитала на "АЕЦ "Козлодуй" ЕАД с 1.5 млрд. лв., а бъдещи приходи от продажбата на оборудване, поръчано за неосъществената АЕЦ "Белене" да се използват само за новите два блока в Козлодуй. България води преговори с Украйна да й продаде двата реактора.

Графикът представлява ускорен план за изглаждане на нова ядрена мощност на площадката. Въвеждането в търговска експлоатация е набелязано за края на 2034 г.