МО приземи всички полети докато разследва в Безмер

Министърът на отбраната Димитър Стоянов е в авиобазата заедно с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов

Общество
21:14 - 28 Септември 2022
1756
МО приземи всички полети докато разследва в Безмер

Всички самолети на авиобазата в Безмер са приземени. Докато не се изяснят причините за инцидента, няма да се изпълняват полети от летателния състав. Това обяви на извънреден брифинг министърът на отбраната Димитър Стоянов, цитиран от пресцентъра на ведомството. Той е в авиобазата заедно с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов след инцидента при тренировъчен полет със самолет Су-25.

По-рано днес изтребителят загубил контрол и се е разбил край полигона в Безмер. Пилотът успя да катапултира и в момента е в добро състояние.

"Пилотът се е катапултирал успешно и това е най-правилното решение в такава ситуация. Той е в добро здравословно състояние, контактен е, лично разговарях с него, чувства се сравнително добре. Той е опитен пилот, с над 750 часа нальот. Катапултирал се е успешно, парашутът се е отворил напълно, приземил се е, системите за катапулт са сработили перфектно", каза още Стоянов, като опроверга първоначалната информация, че парашутът на пилота не се е отворил.

Той уточни, че инцидентът е настъпил при регулярен полет в захода на кацане. Самолетът е напълно унищожен.

"Рано е да се говори за версия за причините за инцидента. Която и версия да бъде изказана в този момент, ще бъде спекулация", допълни министърът на отбраната.

Той съобщи, че с негова заповед е назначена комисия от Военна полиция, която ще разследва причините за инцидента.