МО продаде имоти за 51,5 млн. лева

Актуални новини
17:19 - 27 Ноември 2020
920
МО продаде имоти за 51,5 млн. лева

Военното министерство за пръв път от десет години успя да преизпълни планираните в бюджета собствени приходи, като е генерирало печалби за над 51.5 млн. лева.

От военното министерство отчетоха, че основното перо от приходите идва от продажбата на имоти с отпаднала необходимост. Реализирани са имоти на обща стойност близо 33 млн. лева, въпреки че са били планирани приходи по това направление за едва 20 млн. лева, предаде „Медиапул“. 

Имотите се продават на търгове с тайно наддаване, като за всеки от тях се обявява първоначална цена. Военното министерство разполага с над 1000 имоти с отпаднала необходимост, които генерират милиони разходи само за охрана.

Въпреки това част от тях продължават да бъдат разграбвани и да се рушат. Военното министерство трудно успява да продаде неапетитни имоти, но към някои от по-привлекателните имоти в София и край морето има засилен интерес.

През годините заменките и продажбите на МО предизвикваха съмнения за далавери. Част от тях минаха и през прокуратурата, която обаче традиционно не проявява голяма успеваемост при тези разследвания.

В разгара на първата вълна на епидемията вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов съобщи, че вече има график за продажба на 158 имота, а се ускорява и продажбата на ненужната техника.

Така МО планира да компенсира разходите около пандемията с повече приходи от продажбата на имоти с отпаднала необходимост, въоръжение и друга техника. Сега от министерството отчитат, че са продали и стоки и продукти за над 11 млн. лева. Става въпрос основно за ненужно въоръжение и техника.