Мобилизират болниците в Пловдив като във военно време

У нас
16:49 - 13 Март 2020
1818
Мобилизират болниците в Пловдив като във военно време

Болниците в Пловдивска област са преминали в режим на пълна мобилизация, сравним с военно време. Медицинските заведения са в трескава подготовка за увеличаване на коронавируса.

142 легла в държавни и частни болници в Пловдив са отделени само за пациенти с усложнения от КОВИД-19, обяви областният управител Дани Каназирева, пише "24 часа".

С респираторни апарати са оборудвани 45 легла в УМБАЛ "Св. Георги", 20 - в Окръжна болница. Отделения с готови легла ще предоставят безвъзмездно за лечение на пациенти с коронавирус и частните болници, сред които "Каспела", "Св. Каридат", "Еврохоспитал" и "Пълмед".

При запълване на капацитета им болница "Св. Мина" ще се превърне в инфекциозна за всички заболели. От днес започна преоборудването на медицинското заведение и привеждането му в готовност. "Св. Мина" разполага със 127 легла. 

Проф. д-р Илиян Дойков, шеф на голяма частна болница, обяви, че имат готовност да отделят цял блок за заразени с коронавирус. Това означава 17 легла при един човек в стая и 34 - при двама, уточни той. По думите му най-важната превенция е личната хигиена. Съществува сериозен проблем с липсата на защитници облекла във всички болници в Пловдив и областта. Чакаме ги всеки момент, призна пък Каназирева областния управител.

В заявката за на всички лечебни заведения от областта към националния щаб са включени 67 защитни облекла, над милион маски и още толкова ръкавици. В момента няма увеличение на сигналите към Спешна помощ.