Мобилните оператори: Няма връзка между Covid-19 и 5G мрежата

Топ
14:11 - 25 Юни 2020
3185
Мобилните оператори: Няма връзка между Covid-19 и 5G мрежата

Представители на Национална гражданска инициатива "Стоп 5G в България" внесоха на 17 юни в Народното събрание подписка с искане за мораториум върху въвеждането на 5G технологията в България. 377 души са подписали, а още 32 000 души са се присъединили към петицията в интернет, без да са предоставили лични данни. Въвеждането на мрежи от пето поколение се представя от организаторите на подписката като непосредствена заплаха за здравето на хората и за природата, предаде dir.bg.

Според българските телекомуникационни оператори обаче скоро не се очаква напредък по изграждането на мрежа от пето поколение у нас. Това обаче не спира умишленото ескалиране на напрежението, заиграването с човешките страхове и политическата злоупотреба с темата. Включването на въпроса за 5G в протестите, организирани от партията на Костадин Костадинов "Възраждане", подсказва за експлоатирането й с популистки и други политически цели.

Неслучайно и някои кметове изпратиха запитвания към трите мобилни оператора в България - A1, "Теленор" и "Виваком", дали в България в момента се изгражда 5G мрежа на териториите на техните общини. Сред тях е кмета на Русе Пенчо Милков, който твърди, че е получил запитвания от граждани. Но при искане от страна на радио "Свободна Европа" да изясни колко и какъв тип запитвания е получил кметът, от община Русе отговарят, че "на фона на извънредното положение заради епидемията от коронавирус и намаляващите приходи на общината, темата 5G е извън фокуса на обществените настроения на русенци. Допълнителна комуникация по нея не е водена". Но запитването на кмета всъщност е направено в началото на  епидемията от коронавирус, на 8 април, като е обосновано с получени въпроси от граждани.

Отговорите на телекомуникационните оператори в България на журналистически въпроси, като тези на радио "Свободна Европа", относно изграждането на 5G категорично опровергават спекулациите, че в момента се работи по мрежата от ново поколение:

"Към момента "Теленор" не разполага с изградена 5G инфраструктура, нито изгражда такава, където и да било в страната, включително на територията на Община Русе", отговориха от мобилния оператор.

Аналогичен е и отговорът на А1, в който се казва, че "в момента А1 няма работещи 5G мрежи на територията на България. От 1 юли до 31 декември 2019 година проведохме тестове на 5G в страната. За целта ни бяха предоставени временни тестови честоти от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Така че реално мрежите от петото поколение вече са били част от живота на гражданите на София."

От "Виваком" обясняват, че според Препоръка 1999/519/ЕО на Съвета на Европейския съюз са определени строги ограничения в съответствие с насоките на Международната комисия за защита от нейонизиращи лъчения (ICNIRP). Според тях ограниченията за излагане на електромагнитни полета са минимум 50 пъти по-строги от най-високите нива, които международните научни доказателства предполагат, че може да имат някакъв ефект върху здравето.

От мобилните оператори отричат и връзката между 5G технологията и разпространението на коронавируса и призовават обществото да не се влияе от фалшивите новини и да се доверява на достоверни източници.

При липсата на дейности по изграждането на 5G мрежа в България, създаването на настроенията срещу мрежите от ново поколение, включително и с политически цели, отклонява общественото внимание и дебат по посока на спекулативни твърдения и го отдалечава от други значими теми.