Моцартова програма в зала "България" на 12 януари

Под диригентската палка на Константин Илиевски ще прозвучат произведения на гениалния австриец

Култура
16:30 - 06 Януари 2020
1606
Моцартова програма в зала "България" на 12 януари

На 12 януари Софийската филхармония отдава почит на един от най-известните композитори на всички времена - Волфганг Амадеус Моцарт. Под диригентската палка на Константин Илиевски ще прозвучат увертюрата към операта "Царят Пастир", Концерт за пиано и оркестър номер 9 със солист Жан-Марк Луисада и Коронационна меса, в която ще чуем Националния филхармоничен хор и солистите Евгения Ралчева - сопран, Олга Михайлова-Динова - мецосопран, Георги Султанов - тенор и Пламен Бейков - бас.

Известният френски пианист Жан-Марк Луисада учи пиано в училището "Йехуди Менухин" в Лондон, след като завършва Националната музикална консерватория в Париж в класа на Доминик Мерле през 1977 г. с първа награда по пиано. Той е лауреат на международните конкурси "Дино Киани"и "Фредерик Шопен" във Варшава. Работил е в майсторски класове с Паул Бадура-Скода, Никита Магалоф, Владо Перлемутер, Дениз Ривие, Марсел Чиампи и др. Луисада концертира в прочути зали като "Плейел" и "Гаво" в Париж, "Алис Тъли Хол Линкълн Център" в Ню Йорк, "Уигмър хол" в Лондон, "Сатори хол" в Токио и др.

Негови компактдискове са издадени от "Дойче грамофон" и "Сони". Пианистът е сред най-добрите изпълнители на музиката на Фредерик Шопен. Испанският режисьор Алехандро Аменабар избира неговата интерпретация на Шопен за саундтрака на филма "Другите" с Никол Кидман. Той е носител на висшето френско държавно отличие - Орденът за изкуство и литература (Ordre des Arts et des Lettres).

В София Жан-Марк Луисада ще представи Концерта за пиано и оркестър номер 9. Произведението е написано от Моцарт през януари 1777 г., месецът на неговия 21-ви рожден ден (27 януари). Алфред Брендел нарича този концерт "едно от най-големите чудеса на света", изследователят Алфред Айнщайн - "Ероиката на Моцарт", а музикалният критик Михаел Стайнберг отбелязва, че това е концертът, в който "Моцарт се превръща в истинския Моцарт". Това изпълнение е посветено на големия австрийски пианист и педагог Паул Бадура-Скода, който ни напусна наскоро.

Коронационната меса разкрива дарованието на Моцарт и като композитор на духовна музика. Партитурата е завършена на 23 март 1779 г. Най-вероятно тя е написана за Великденската служба, състояла се на 4 март, същата година, в катедралата в Залцбург. Скоро след смъртта му се превръща в най-популярното му сакрално произведение. Но дори в тази сакрална музика Моцарт проявява театралния си усет в трактовката на свещените текстове. Напр. третата част - Credo разгръща като драматична сцена, а в заключителния Agnus Dei удивително красивото ариозо, изпято от сопрана, след няколко години ще превърне в арията "Dove sono" на Графинята от операта "Сватбата на Фигаро".