МОЧА демонтиран без заповед или друг актуален документ

Новини
10:18 - 21 Декември 2023
1388
МОЧА демонтиран без заповед или друг актуален документ

На стара заповед се е позовала областната управа на София за демонтажа на Паметника на Съветската армия. Няма актуален акт, въз основа на който да са предприети действията.

Това става ясно от акта на Административният съд съд в София, който на 19 декември реши, че демонтажът трябва да бъде прекратен. Преди това обаче фигурите вече бяха нарязани и свалени от монумента.

От документа по една от жалбите – на „Изправи се БГ", става ясно, че областната управа се е позовала при действията си на стара заповед на главния архитект на София Здравко Здравков, която обаче касае само облицовъчни плочи с надписите на паметника, писа и "Сега". Старата заповед е послужила като оправдание да не се издава никакъв нов акт за демонтаж и на фигурите на паметника. Съдът е категоричен, че това е недопустимо и че демонтажът е започнал, без да се основава на акт или да произтича от закона.

В разпореждането на съда са проследени всички документи и разменена кореспонденция по темата с паметника, предприети от областната управа и останалите институции. Списъкът с решения, свързани по казуса, започва с решението на Столичния общински съвет от 9 март, 2023 да задължи кмета на София да поиска преместване на паметника. В това решение от областния управител се изисква да предприеме всички необходими действия по изпълнението му.

Изпълнението на решението е започнало, като е поискана смяна на статута на паметника от публична държавна в частна държавна собственост. Изискана е и информация от МК за статута на паметника по смисъла на Закона за културното наследство. Издаден е и констативен протокол за ограждане на паметника и премахване на компрометирани блокове с надписи, посочени като опасни в заповед на главния архитект от март, 2023 г.

Проблемите с документацията започват след възлагането на експертиза за оценка на бронзовите скулптури и барелефи. В нея е описано тежкото им състояние, а експертът препоръчва фигурите да се демонтират и реставрират. Въоръжена с това експертно становище и отпуснати средства от МС областната управа е предприела действия без да счете за нужно да издаде никакъв акт за демонтаж на паметника. Изготвен е само план за безопасност и останалите документи, свързани с управление на трафика и отпадъците.

Действията по демонтаж на паметника не могат да се обосноват с решението на СОС от март месец, в което не се разпорежда демонтаж. Не може да служи като основание и заповедта на главния архитект за премахване на компрометирани плочи с надписи, защото тя не касае фигурите. Не е спазена и процедурата за съгласуване със съвета за изобразителни изкуства. След като действията по демонтиране и нарязване на фигурите не се основават на акт или на закон, същите се явяват неоснователни и трябва да бъдат преустановени, е заключението на съда. То ще бъде обжалвано от областната управа.