Модерацията във Фейсбук за България се мести навън

Новини
17:25 - 20 Януари 2023
2594
Модерацията във Фейсбук за България се мести навън

Модерацията на Facebook у нас остава в миналото - или поне от модераторите, които си навлякоха гнева на мнозина. TELUS International - фирмата, която отговаря за съдържанието и профилите на потребителите на социалната мрежа у нас, вече няма да извършва тази дейност.

Това съобщава Actualno.com, като се позовава на свои източници.

Формално не става въпрос точно за прекратяване на договор, тъй като TELUS International има такъв с META (компанията-майка на Facebook) и за модерацията в други държави, но категорично поддръжката в България се мести в чужбина до седмици и вече няма да се прави у нас.

Първата причина е икономическа - още от минaлата година се говори, че МETA се кани да съкращава масово свои служители навсякъде по света

- дори такъв процес беше обявен. Компанията на Зукърбърг вече е в процес по съкращаване на 11 000 служители. Това е засегнало и офиса на компанията у нас с редуциране на екипа.

„Демократична България“ вече покани на изслушване в Комисията по култура и медии TELUS и META, след като многократно беше повдигнат въпросът за несправедливо блокиране на профили. „Ще настояваме на изслушването TELUS да даде повече яснота за начина, по който се извършва модерирането на публикации, коментари и потребители в България. Ще поканим и потребители с конкретни казуси“, заяви депутатът Ивайло Мирчев. Според него е важно да има яснота за това как Facebook прилага политиките си по управление на съдържанието.