Модерна под натиск да помогне с ваксини на бедни страни

Миналият месец компанията се съгласи да изпрати 110 млн. дози ваксина на Африканския съюз

Свят
16:24 - 16 Ноември 2021
2187
Модерна под натиск да помогне с ваксини на бедни страни

След месеци на преговори фармацевтичната компания Модерна вече е близо до споразумение за предоставяне на милиони ваксини срещу коронавирус на по-бедни държави през 2022 г. Това пише Политико в своя разработка.

Сделката с инициативата COVAX ще даде тласък на глобалната кампания за имунизиране, която е белязана от трудности при осигуряването на достатъчно дози. Натискът над Модерна да помогне пък се засилва, тъй като компанията се възползва от финансираната от американските данъкоплатци технология за ваксини, без да е задължена да я споделя с по-бедните страни.

Moderna и COVAX все още уточняват размерa на ангажимента, който може да възлиза на стотици милиони ваксини. Но според предварителното споразумение производителят ще продава препарата си на COVAX на цена от около 7 долара за доза - по-ниска от тази, която е налагал на САЩ и други държави.

Длъжностни лица настояват Модерна да достави Covid-19 ваксини на COVAX до септември 2022 г. Това би помогнало значително на доставките на инициативата до 92 развиващи се държави.

Миналият месец Модерна се съгласи да изпрати 110 млн. дози ваксина на Африканския съюз през първата половина на следващата година.