Модерно: Рецепта за баница без глутен създадоха ученици от Мездра

Десетокласникът Тихомир Димитров създаде рецепта за баница без глутен и заедно със съученика си Венислав Нецов и преподавателяа Христина Христова от Професионалната гимназия "Алеко Константинов" в Мездра разработиха още варианти на хляб, бургери, брауни, стандартна баница с безглутенови кори, петифури, баклава. С продуктите си екипът от училището спечели втора награда в конкурс „Млади изследователи 2025-та“, организиран от Университета по хранителни технологии в Пловдив.
За БТА Христина Христова каза, че тримата работят по разработването на рецептите от няколко месеца, а на конкурса са били в конкуренция с 16 отбора от цялата страна. „Децата получиха парична награда от университета в Пловдив, бяха отличени от кмета на община Мездра и от директора на училището“, добави Христова. Тя е получила награда от Регионално управление на образованието - Враца за изключителни постижения, отговорност, инициативност, използване на съвременни интерактивни методи на преподаване и постигнати високи резултати.
Тихомир Димитров сподели, че безглутеновата баницата съдържа оризови кори, яйце, сирене. „Основните съставки, които има стандартният продукт, са налице,
приготвянето е по-специфично и става за 15 минути.
Освен вкуса, важно е и как изглежда продуктът и мисля, че се получи добре, не е скучно“, добави Димитров. И тримата се запознават със заболяването цъолиакия, което налага диета без глутен, за пръв път, когато започват подготовка за конкурса. „В интернет е пълно с рецепти, но няма разработени такива в рецептурници и официални документи. Затова се насочихме натам. Изследвахме и направихме редица опити. Беше трудно, особено с хляба, за да стане пухкав, мек, но благодарение на десетки опити стигнахме до добър краен резултат, който преди да представим в Пловдив, дегустирахме с колегите и учениците от нашата професионална гимназия“, разказва Христова.
„В България има болни от това заболяване, но те срещат трудности с осигуряване на продукти, с подготвяне на храна и се надявам, че с нашите рецепти, които бихме предоставили на всеки, който се обърне към училището, сме в подкрепа на тези хора“, добави преподавателят. Тя допълни, че в училището няма болни от цьолиакия, но има деца с мигрена.
"Проучихме много и разбрахме, че дори заболявания от аутистичния спектър се облекчават, ако диетата е без глутен.
Подобно хранене подпомага и болните в ревматизъм, артрит, мигрена" добави преподавателят. Тя каза, че се гордее много с двете момчета от екипа, които са вложили старание и последователност. По думите ѝ рецептите са достъпни и продуктите се предлагат на различни събития, в които училището участва.
Тихомир Димитров учи за готвач в гимназията и има мечта – да създаде ресторант с една Мишлен звезда в България. Той притежава комплект ножове за професионални готвачи, които каза, че е закупувал в продължение на няколко години с много любов и старание. „Дълго време събирах средства, инвестирах над 1000 лв. Всеки нож има конкретно предназначение, скоро мисля да закупя и още един, който ми липсва в комплекта“, разказва притежателят на ножовете, които са в специална кожена чанта с извезано неговото име. Той разказа, че от малък има интерес към готвенето и в момента като ученик работи в местен ресторант като помощник готвач.