Могъща жена управлявала Древен Египет

Открита е богатата й гробница

Мистика
08:48 - 24 Октомври 2023
5016
Могъща жена управлявала Древен Египет

Резултатите от последните разкопки в гробницата на древната египетска царица Мерет-Неит в централен Египет, в Абидос, развълнуваха археолозите. Тези разкопки повдигат въпроси за възможното царуване на тази мистериозна жена и нейното влияние върху древен Египет.

Мерет-Нейт, смятана за съпруга на крал Джет и майка на крал Ден, принадлежала към Първата династия на древен Египет. Интерес представлява нейната гробница, за която се смята, че е последното й място за почивка. Разкопките в тази гробница хвърлят светлина върху възможното управление на Мерет-Нейт и нейната роля в древната египетска история.

Някои експерти обаче търдят, че Мерет-Нейт може да е управлявал района. Древните египтяни обикновено не са включвали жени в списъка си с наследници на трона, но находките в нейната гробница сочат друго.

Открито е, че гробницата й е пълна със стоки за членове на царското семейство.

Ръководителят на разкопките Кристиане Кьолер от Виенския университет казва, че находките включват стотици запечатани кани за вино. Изследователите са открили и следи от органични останки, гроздови семена и кристали. Тези находки показват значението на Мерет Нейт в историята на древния Египет и възможната й роля в управлението.

Древната египетска царица била доста могъща фигура със странно висок авторитет. Според почетния професор по египтология Роналд Лепроон от университета в Торонто

присъствието на името на Мерет-Нейт в списъка на царете показва нещо изключително важно, но природата на това значение остава загадка.

Египтологът Жан-Пиер Пацник от университета в Сорбоната добавя, че

никоя друга кралица оттогава не се е радвала на толкова много привилегии като Мерет-Нейт. Въпреки това, дори и да е управлявала, тя вероятно не е притежавала титлата "фараон", която идва по-късно в историята на древен Египет. Въпросите за точната й роля и влияние остават открити.

Надеждата за разрешаване на мистерията на Мерет-Нейт и нейното управление почива на по-нататъшни изследвания. Както отбелязва Кристиане Кьолер, по-обширни разкопки на комплекса от гробници могат да разкрият нови факти за тази уникална женска фигура и нейната епоха.