Мохамед Халаф: Иранците не са в състояние да водят пълномащабна война с Израел

Актуални новини
12:12 - 02 Октомври 2024
1298
Мохамед Халаф: Иранците не са в състояние да водят пълномащабна война с Израел

Няма индикации за пълномащабна война между Иран и Израел, заяви пред БНР журналистът Мохамед Халаф. 


Според него иранците не са в състояние да водят такава война с държава като Израел и САЩ, която не крие подкрепата си. 


Израел има технологично и военно превъзходство, подчерта той в предаването "Хоризонт до обед" и бе категоричен, че илюзии за това кой ще победи в тези войни (войните в Близкия изток и Украйна) не трябва да има:


"Ясно е кой ще победи. Ясно е кой има по-големи възможности - икономически, технологични, военни. Ние сме в новата ера". 

Преди дни Жозеп Борел призова Израел да спре всички свои действия на територията на Ливан. Според журналиста обаче предупреждението на ЕС няма тежест в очите на Израел. Той отбеляза важността на политическия натиск върху гражданите на Европа от мигрантите. 


"С този език, който използва Жозеп Борел и другите, не става. След като САЩ не може да влияя върху Нетаняху и неговото правителство - той прави това, което иска. След 7 октомври Израел вече не е този Израел, който беше преди това". 

Иранците прекаляват, създават врагове и фронтове, посочи Мохамед Халаф. По думите му те са заобиколени от 7 фронта. В момента те се опитват да защитават себе си, смята той и добави, че освен това те трябва да възвърнат доверието на собствения си народ.


Относно заканата на израелския премиер Нетаняху, Халаф коментира:


"От снощи продължават и политическото, и военното ниво в Израел да обсъждат характера на този отговор". 

Според него това ще са атаки, насочени срещу прокситата на Иран. Израел започва да води безпощадна война срещу всички въоръжени групи в региона, за които смятат, че са заплаха за тяхната сигурност, коментира журналистът. По думите му в момента Иран се опитва да активизира Западния бряг и прокситата си в Йордания. Затова, според него, ударът ще бъде срещу различни стратегически обекти - военни и икономически. Но няма да мине без отговор, категоричен е Мохамед Халаф. И напомни:


"Израел има най-голямата военна база в Азербайджан. Тя може да бъде използвана, ако има решение да удрят атомните съоръжения".


Нещата се ескалират и това няма да спира, прогнозира той и заяви:


"Живеем в много илюзии. Трябва да осъзнаем, че има нов свят и трябва да бъдем част от съвременността".