Молдова и Украйна създават още 7 общи ГКПП-та

Новини
22:36 - 22 Декември 2023
2844
Молдова и Украйна създават още 7 общи ГКПП-та

Молдова и Украйна ще имат още седем общи гранични контролни пункта. Това стана ясно в петък, съобщава "Молдпрес". 

Премиерът Дорин Речан и украинският му колега Денис Шмигал участваха чрез видеоконферентна връзка в церемонията по подписване на междуведомствените протоколи за организирането на съвместен контрол.

Документите се отнасят за граничните пунктове Бричен - Росошани, Крива - Мамалага, Гюрджулеш - Рени, Ларга - Келменти, Паланка - Маяки-Удобное, Първомайск - Кучурган и Платоново-Гоянул Ноу.

Молдова и Украйна потвърдиха по този начин взаимната си подкрепа за интеграционния дневен ред на двете държави в Европейския съюз (ЕС) и засилването на икономическото, социалното и политическото сътрудничество между нашите държави.

"Това е обща победа и нашият ангажимент е да напредваме заедно в интеграцията в ЕС. Днешното подписване на протоколите за организиране на съвместни контролни пунктове на молдовско-украинския граничен пункт е важна стъпка към присъединяването към ЕС", каза Речан.

Длъжностните лица също се споразумяха да продължат да насърчават двустранния диалог и да засилят сътрудничеството в областта на регионалната сигурност.