Молдова отговори: Не пускаме Брегович, защото е путиноид!

Според артиста той не е бил допуснат в републиката без каквито и да било официални обяснения

Култура
14:38 - 22 Август 2023
2995
Молдова отговори: Не пускаме Брегович, защото е путиноид!

Световноизвестният сръбски музикант Горан Брегович не е бил допуснат в Молдова заради проруските му възгледи и подкрепата за присъединяването на Крим към Русия. Това съобщава РИА „Новости“, позовавайки се на думи на молдовския външен министър Адриан Ефрос.

„Господин Брегович не бе допуснат в Молдова заради подкрепата му за руската анексия на Крим. Освен това от момента на военните действия в Украйна той демонстрира, че се придържа към проруска позиция “, каза министър Ефрос. Той отбеляза, че има и други мотиви, поради които на музиканта е отказан достъп. Ефрос отделно подчерта, че Брегович е бил уведомен предварително, че му е забранено да влиза в страната.

Вчера стана известно, че Горан Брегович и неговата група, които трябваше да свирят на фестивала Gustar, не са били допуснати в Молдова, след като вече бяха кацнали на международното летище в Кишинев. Брегович се извини на феновете, че не може да участва в събитието и обеща, че следващия път ще направи всичко възможно подобна ситуация да не се повтори. „Много обичам страната ви и се радвам на всяка възможност да свиря в Молдова, особено на такъв ярък и уникален фестивал. Много съжалявам, че този път бях лишен от радостта и удоволствието да се появя пред вас“, подчерта Брегович.

Според артиста той не е бил допуснат в републиката без каквито и да било официални обяснения.

Веднага след това Министерството на външните работи на Сърбия е поискало обяснение от Министерството на външните работи на Молдова във връзка с отказа на молдовските власти да разрешат на световноизвестния музикант Горан Брегович да влезе в страната, съобщи снощи ръководителят на сръбската дипломация Ивица Дачич, цитиран от Танюг и БТА.

Дачич подчертава пред сръбската агенция, че подобно решение не е в съответствие с традиционно приятелските отношения между Сърбия и Молдова. Той също така заявява, че това решение е предизвикало много негативни реакции и е било осъдено от обществеността в Сърбия. Дачич посочва още, че Брегович е свирил по целия свят и никога не е имал подобни проблеми, когато е посещавал която и да е държава.