Молдова отново влиза в руска орбита

Актуални новини
11:17 - 18 Ноември 2019
2733
Молдова отново влиза в руска орбита

Молдова отново влиза в орбитата на Русия. Дотук се стигна, след като молдовските депутати одобриха в четвъртък, 14 ноември, ново правителство на малцинството, контролирано от Партията на социалистите на проруския президент Игор Додон. Това се случи два дни след като проевропейското правителство на страната падна след вот на недоверие.

Бившата съветска република, която се намира между Румъния и Украйна, през последните години беше разтърсена от политически кризи, свързани с противоборството между проевропейските партии и тези, които подкрепят по-тесните връзки с Москва.

Проруската Партия на социалистите има само 36 депутати в 101-членния парламент. Тя обаче успя да сформира правителство с подкрепата на 27 депутати от Демократическата партия, водени от олигарха в изгнание Влад Плахотнюк.

Общо 62 депутати одобриха новото правителство с министър-председател 47-годишния технократ Йон Кику. Шестима от единадесетте министри са били сътрудници на Додон.

Новият премиер Кику не е член на Партията на социалистите. Той е икономист, който е заемал ръководни длъжности в банковия сектор и големи компании в Молдова. Беше и финансов министър от декември 2018 г. до юни тази година в правителство, доминирано от Демократическата партия.

Сваленият премиер Мая Санду пое властта през юни, но загуби вот на недоверие във вторник след спор за назначаването на главен прокурор в страна, известна с голямата си корупция.

Тя дойде на власт след формирането на първата по рода си коалиция между проруски и прозападни депутати, чиято цел беше да изтласка Плахотнюк, противоречива фигура, за която се твърди, че притежава огромна власт.

Коалиционното правителство на Санду с Партията на социалистите разреши тримесечна политическа криза и беше подкрепено от Европейския съюз, САЩ и Русия.

Според анализаторите новото правителство връща Молдова в орбитата на Русия.

„Очевидно е, че социалистите са използвали проевропейския съюз „Акум” и неговите партньори … за да отстранят от властта олигарха Владимир Плахотнюк, с когото не са могли да се справят сами”, заяви политическият анализатор Виктор Чобану пред АФП. „След премахването на тази заплаха те се отказаха от партньорите си и фактически създадоха проруско правителство”, обясни той.