Молебен и боб чорба за седмата година от силния трус в Перник

Общество
14:39 - 22 Май 2019
2236
Молебен и боб чорба за седмата година от силния трус в Перник

С молебен и водосвет за здраве и благоденствие пред централния пернишки храм "Св. Иван Рилски" днес бе отбелязана седмата годишнина от голямото земетресение през май 2012 г. В богослужението се включи и викарият на Софийската епархия Белоградчишкият епископ Поликарп. Свещениците отново се помолиха да няма земетресения, наводнения, за дава здраве и благоденстиве на българските земи.

Духовното да бъде водещо, за да преодоляваме изпитанията и бъдем крепост на по-младите, призова епископ Поликарп. Той приветства всички от името на партриарх Неофит. Бяха раздадени 250 порции постен курбан за здраве -  боб чорба.

На 22 май, минути след 03:00 часа, Пернишко беше разлюляно от трус със сила 5,8 по скалата на Рихтер. Силното земетресение предизвика паника сред местните, а стотици сгради пострадаха. Почти няма семейство в Пернишко, което да не бе засегнато от мощния трус. Силното земетресение бе усетено в цялата страна. 


На светия ритуал присъства кметът на Перник Вяра Церовска и екипът й, както и депутти от региона.

Община Перник е получила 27 млн. лв. от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане на пострадалите от земетресението на 22 май 2012 г., съобщи Вяра Церовска. По думите й дори и тази година читалищата в Драгичево, Кладница, Рударци, Кралев дол, кв. "Бела вода" са укрепени с част от тези средства. Не се очаква допълнително финансиране, каза Церовска.

Кметицата увери, че малкото пострадали обекти, които не са получили финансиране, общината ще се постарае да възстанови със собствени средства, въпреки кризисното състояние, в което се намира.

„22 май е запомняща се дата за всеки перничанин", добави Церовска.

Снимки: zapernik