МОЛОДЕЦ: Нов пакет военна помощ за Украйна за 325 милиона долара

Свят
21:16 - 13 Юни 2023
3286
МОЛОДЕЦ: Нов пакет военна помощ за Украйна за 325 милиона долара

Пентагонът отпуска нов пакет от военна помощ за Украйна на обща стойност от 325 милиона долара и той ще включва различни видове ракети, снаряди и други боеприпаси.  предаде Асошиейтед прес, като се позова на изявление на Държавния департамент на САЩ.

Целта е да се подсили украинската контраофанзивата, като пакетът ще включва ракети, които се смятат от критично значение за системите за противовъздушна отбрана на Украйна - усъвършенствани ракетни системи земя-въздух (National Advanced Surface-to-Air Missile System NASAM), системите ХАЙМАРС, както и ракетите комплекси "Стингър" и "Джавелин" и над две дузини бронирани бойни машини Брадли и Страйкър. В новия пакет ще има и милиони боеприпаси за по-малки оръжия и гранати, резервни части, комуникационно оборудване и техника за разрушаване. Предвидени са и средства за обучение на украински военни.  

С обявената днес помощ САЩ са осигурили или ще осигурят близо 40 милиарда долара на Украйна под формата на оръжие и друго оборудване от началото на руската офанзива там през февруари миналата година, отбелязва АП. 

"САЩ продължават да са на страната на Украйна, чийто постоянен кураж и солидарност вдъхновяват света", заяви днес американският държавен секретар Антъни Блинкън.