Молодец: Щерките на Путин спечелиха 1,2 млрд. рубли

Мария Воронцова и Катерина Тихонова въртят повече от успешен бизнес

През ключалката
22:00 - 04 Май 2023
7069
Молодец: Щерките на Путин спечелиха 1,2 млрд. рубли

Фирмите на двете дъщери на руския президент Владимир Путин са спечелили рекордни суми през 2022 г. Печалбата им за пръв път в историята надхвърли 1 милиард рубли (над 11 милиона евро), съобщи Телеграм каналът „Можем обяснить“, който проучи финансовите им отчети. Това е рекорд за компаниите на Мария Воронцова и Катерина Тихонова, които са спечелили повече от 1,2 милиарда рубли.

И двете дъщери на Владимир Путин преди войната не са виждали такава печалба, като най-голям е приносът на Воронцова. Нейната нова медицинска компания спечели 855 милиона рубли през 2022 г. „Номеко“ е специализирана в проекти по нуклеарна медицина и участва в създаването на многофункционален медицински комплекс в Ленинградска област.

Воронцова стана един от петимата съоснователи на „Номеко“ през 2019 г., след което бизнесът на компанията тръгна нагоре. Още 7 милиона рубли спечели дъщерното дружество на „Новата медицинска компания“ – „Номеко Мениджмънт“.

Фирмата се занимава с бизнес консултиране. Компаниите на Катерина Тихонова са спечелили повече от 290 милиона рубли, изчисли „Можем обяснить“.

Най-голяма печалба е показал Националният фонд за интелектуално развитие (НИР) – 265 милиона (почти два пъти повече от мирната 2021 г.). Тихонова е генерален директор на фонда, който работи в Московския държавен университет под марката Иннопрактика.

Провежда изследвания в областта на нефтодобива, геологията, биотехнологиите и химията. Сред нейните партньори са „Роснефт“, „Газпром“ и „Ростех“. От 2019 г. печалбите от научноизследователска и развойна дейност са нараснали пет пъти. Приходите на петте дъщерни дружества, собственост на НИР, също растат, те са спечелили около 26 милиона рубли.