Моловете на колене: Търпим колосални загуби, това е пореден удар

Новини
20:15 - 20 Октомври 2021
4968
Моловете на колене: Търпим колосални загуби, това е пореден удар

Моловете обещаха да спазят наложените мерки, но обясниха, че са на колене, защото са поставени пред изключително кратки срокове за реакция, организация и изпълнение. Предстоят им огромни разходи заради наложените ограничения. 

Това се казва в становище на Българската асоциация на ритейл центровете по повод заповед РД-01-856/ 19.10.2021 на Министерство на здравеопазването за новите изисквания на затворени пространства хората да бъдат допускани само със зелен сертификат.

Апелираме и за преразглеждане на размера на глобите, които се налагат - да бъдат реалистични, се казва в становището.

"Наложените мерки изискват допълнителни сериозни инвестиции в организация и персонал, като това се случва в момент, в който браншът ни е изправен пред безпрецедентна криза, свързана с увеличението на цената на тока. Бихме искали толеранс - допълнително време за въвеждане на организацията за проверка на Зелени сертификати преди влизане в сила на заповедта. Това е поредният удар по единствения сектор, който е бил затворен над 5 месеца без да получи каквато и да е ефективна финансова подкрепа", пишат от асоциацията.

Те изтъкват, че програмите за подпомагане са насочени към малки и средни предприятия, към които повечето търговски центрове не спадат и очакват помощ от държавата.

Няма никаква яснота кога наемателите на търговските площи ще се възстановят от причинените им финансови щети по предходните ограничителни периоди. "Ние като наемодатели търпим колосални загуби. Настояваме за справедливо отношение на държавата спрямо всички компании и обекти в сектора - без значение от тяхната площ и разположение. Призоваваме да не се вземат дискриминационни решения спрямо сектора", се казва в становището. 

Те изтъкват, че в обектите им строго се спазват всички установени международни стандарти за безопасност и се прилагат редица мерки за сигурност с доказана ефективност - задължителни маски, регулярна дезинфекция на общите части, засилена охрана и превенция на струпването на хора и много, много други, с които да осигурят безопасността на посетители, наемателите ни, както и заетите в бранша над 150 000 души и семействата им.

"От самото начало на пандемията неведнъж сме доказвали волята си да помагаме на институциите в борбата с вируса. Бихме искали да подчертаем, че през последните месеци обектите ни се превърнаха в най-предпочитани мобилни пунктове за ваксинация на десетки хиляди българи", се казва в становището.