Молят Борисов да разшири кръга за даряване на плазма с антитела

Ръководителите на кампанията искат всички областни центрове по кръвонабиране да се включат

Актуални новини
11:42 - 30 Октомври 2020
3355
Молят Борисов да разшири кръга за даряване на плазма с антитела

Националната кампания по даряване на реконвалесцентна плазма за третира на болни от COVID-19 стигна и до премиера Бойко Борисов. Стотици са се подписали вече под отвореното писмо до него, в което ръководителите на програмата го молят да разшири обхвата й като включи всички центрове по кръводаряване в страната. В момента плазма мое да се дарява само в София. 

"Все повече лекари у нас започват да прилагат реконвалесцентна плазма при лечение на COVID-19, защото виждат положителния резултат 24 часа след преливането. В тази връзка се увеличава и броят на хората, които искат да спасят близките си и започват да търсят плазма. „Да търсят“, защото Националният център по трансфузионна хематология изпитва остър дефицит на плазма, накратко казано – дарената плазма се „изпарява“ за броени минути", пишат организаторите. И добавят: 

"В нашето сдружение всеки ден постъпват десетки искания за съдействие за намиране на донори. В същото време расте и броят на хората, желаещи да дарят плазма. Но за някои от тях е трудно да осъществят своя човешки дълг, за други – невъзможно: Националният център по трансфузионна хематология, който обслужва цялата страна и София и където единствено в страната може да се дарява такава плазма, работи от 8 до 15 часа, без събота и неделя. Диагностика на кръвта, която е задължителна преди самото даряване, се прави само до 11 часа.

Този проблем може да се реши бързо с реорганизация на работата на НЦТХ и достойно заплащане на допълнителния труд на медицинския екип, ангажиран с производството на КОВИД-плазма. Затова предлагаме:

-          Удължаване на работното време на КОВИД-плазма отделението в НЦТХ през седмицата и дежурства в събота и неделя.

-          Откриване на други отделения в София, където може да се дарява плазма.

-          Спешно откриване на КОВИД-плазма отделения в регионалните центрове.

Г-н Премиер,

Ние имаме оръжие срещу новия коронавирус, скрито в нашите вени. Нека да го използваме – нека дадем възможност на българския народ да спаси сам себе си! Реконвалесцентната плазма е най-евтиното, най-достъпно и единственото средство на този етап, доказало своята ефективност в терапията срещу COVID-19. След като има толкова много желаещи да дарят плазма, защо трябва да гледаме как лекари, близки на болни и министри се боричкат за едно сакче плазма? Вие имате шанс да помогнете на всички граждани, които искат да спасят близките си, на лекарите, които искат да спасят колегите си. Сега е моментът". 

Д-р Павлина Михайлова е председател на сдружение "Лечение на COVID-19 с реконвалесцентна плазма" и е консултант на Националната пациентска организация и главен координатор между лекари и пациенти до момента.