Момент на гордост: Треската за Световната купа завладява Катар

Футболните фенове се стичат в столицата Доха, където се събират туристически обекти и фестивали, тъй като в неделя започва Мондиал 2022

Спорт
11:34 - 19 Ноември 2022
2930
Момент на гордост: Треската за Световната купа завладява Катар

През последните няколко седмици по улиците на Катар се разиграваше евентуалното усещане на това как ще изглежда Катар по време на Световното първенство по футбол, което ще започне в неделя.

Ресторантите стават пълни, а опашките пред касите в супермаркетите се удължават, благодарение на футболните фенове, които започнаха вече да пристигат.

Брандирането с логото на Световната купа е обхванало всичко - от офис сгради до стълбове и стени.

На новооткрития булевард "Лусаил" деца във футболни фланелки тичат наоколо, а футболни ентусиасти се разхождат под гигантски навес със знамена на състезаващите се нации, което го превръща в поле за изява на инфлуенсъри и фотографи в Инстаграм.

Една от основните атракции на булеварда е гигантска илюстрация на талисмана на Световната купа Ла'ееб, който излива чаша арабско кафе.

Семейства се редят на опашка и търпеливо чакат реда си, за да позират за снимки до усмихнатия Ла'ееб.

Празненствата започнаха и в популярния район Корниш. Семейства и случайни минувачи се разхождат нагоре-надолу по крайбрежната алея, слушат диджеи, които пускат техно музика, и се наслаждават на светлинни шоута.

Крайбрежната зона ще бъде важна туристическа точка, където по време на Световната купа ще се провеждат ежедневни развлекателни събития.

В най-големия атракцион в страната "Souq Waqif" магазините и ресторантите са претъпкани с хора до късно вечерта. Един от служителите на кафенетата - Атар, казва, че през последните няколко дни хората са се редили на опашки пред малкото им заведение до полунощ.

"Почти нямаме възможност да си отдъхнем. Обслужваме без прекъсване", казва той.

Засилена охрана и строителството продължават. Полицейските патрули около места като Корниш и Souq Waqif са се увеличили, а през последните две седмици се появиха и пътни заграждения.

"Корниш"-ът е превърнат в пешеходна зона, на която не се допускат частни превозни средства до 19 декември, денят след финала.

Барикадите около метростанциите са видими в очевиден опит за по-добро управление на опашките от хора.

Метрото вероятно ще бъде основният начин на придвижване за повече от един милион посетители, които се очакват в страната - безплатно за всички притежатели на карта "Хая".

На фона на засилената охрана и затрудненията в транспорта се увеличиха и задръстванията по пътищата.

Ахмед Насир - 30-годишен местен жител, заяви пред Ал Джазира, че му отнема двойно повече време, за да стигне до офиса си с кола, което го прави по-скъп, и затова през последните дни е преминал към използване на метрото.

Строителни работници все още могат да бъдат видени да работят през повечето часове на деня. Някои сгради все още изглеждат далеч от завършване.

На някои места марката на ФИФА сякаш изпълнява двойна функция - прикрива незавършените строителни обекти и същевременно популяризира 29-дневното събитие.

Исмаил Кадус - учител в Катарския фонд, заяви, че Световната купа е гордост не само за Катар, но и за целия регион.

"Сега футболните фенове ще се запознаят с арабската култура. Това не е момент на гордост само за Катар, но и за целия арабски свят", каза той.