Момичето - ластик от Украйна победи страха с рекорди

София Тепла е на 13, но вече е в Книгата на Гинес

Украйна
23:20 - 21 Юни 2023
4729
Момичето - ластик от Украйна победи страха с рекорди

София Тепла е само на 13 години, но вече е вписана в Книгата за рекордите на Гинес. При това въпреки че е жител на Украйна - с продължаващата война и постоянни бомбардировки.

Тинейджърката получи място в раздела за млади постижения в предстоящата книга на рекордите за 2024, както и две години преди това - за своите впечатляващи акробатични умения.

На 10 февруари, 2022 г. тя записва най-бързото време (10,49 секунди) за изминаване на 20 м в т.нар. "contortion roll" - сложна маневра, свързана със силно огъване на гърба. Контортионзмът е вид изкуство, при което изпълнителите демонстрират уменията си за изключителна физическа гъвкавост, изпълнявано от акробати или циркови артисти.

Уменията си София демонстрира на снимачната площадка на италианското телевизионно предаване Lo Show Dei Record.

И въпреки успехите си, София заявява, че иска да достига нови постижения и рекорди. Целта ѝ е да вдъхнови останалите да не губят мотивация, дори и когато са изправени пред "ужасни събития".

"С началото на войната в нашата страна загубих желание да тренирам толкова усърдно. Почувствах страх и апатия", казва момичето, която живее в малък град в Украйна. "Но после си казах, че трябва да продължа. И си поставих нова цел - още един световен рекорд."

И разказва, че първоначално е било трудно да провежда тренировки в залата заради "постоянните бомбардировки". Налагало ѝ се е да тренира на студено и без електричество, докато семейството ѝ не е успяло да закупи генератор.