МОН награди 34-ма отличници

185 зрелостници завършиха курс по приложно програмиране тази година и придобиха квалификация по професията

Новини
14:46 - 14 Юли 2022
2863
МОН награди 34-ма отличници

Тридесет и четирима отличници получиха грамоти от Министерството на образованието и науката (МОН) след обучение по Националната програма "Обучение за ИТ умения и кариера". Общо 185 зрелостници завършиха тригодишния курс по приложно програмиране тази година и придобиха квалификация по професията.

Наградите на учениците и на отличените учители бяха връчени на церемония в МОН от заместник-министъра на образованието и науката в оставка Мариета Георгиева.

Трима от учениците са с пълни шестици - от обучението си по националната програма и от държавния изпит за придобиване на професионална квалификация по приложно програмиране. Това са близнаците Пламен и Стоян Дарджикови от Профилираната математическа гимназия "Константин Величков" в Пазарджик, и Петър Иванов от Математическата гимназия "Акад. Кирил Попов" в Пловдив.

Наградите на учениците бяха връчени на церемония в МОН от заместник-министъра на образованието и науката в оставка Мариета Георгиева

Обучението по Националната програма "Обучение за ИТ умения и кариера" се организира от пет центъра в София, Пловдив, Бургас, Русе и Правец. Двадесет и двама от наградените ученици са се обучавали към центъра в Пловдив, с координатор Росен Вълчев - преподавател по информатика в Математическата гимназия "Акад. Кирил Попов" в Пловдив. Петима от отличниците са от центъра в Бургас, четирима - от Русе, а останалите трима - от Правец.

Грамоти получиха също деветима учители и преподаватели от ИТ фирми и университети за високи постижения на своите ученици.

Да бъдеш програмист е изключително предизвикателство, каза при връчването на грамотите на учениците заместник-министър Мариета Георгиева. Тя подчерта, че учениците, участвали в тази програма, са положили изключителни усилия, защото са учили двойно повече - в своето училище и по програмата за ИТ умения.

Отличникът от програмата Петър Иванов от Математическата гимназия "Акад. Кирил Попов" в Пловдив

Вече имам квалификация за приложен програмист, но ще продължа да уча в Пловдивския университет за бакалавър. Смятам да остана в България - да уча и да се развивам, защото има наистина възможност за развитие в тази сфера, каза Петър Иванов. Той добави, че е завършил сега 12-и клас с математическа специалност от Математическата гимназия в Пловдив и с професионална квалификация за приложен програмист по програмата на МОН. И двете ми дипломи са с пълни шестици, разказа отличникът от програмата Петър Иванов.

В Националната програма "Обучение за ИТ умения и кариера" могат да се включат ученици в десети клас, които изучават професия от направлението "Компютърни науки". В рамките на три години те придобиват трета степен на професионална квалификация по професията "Приложен програмист". Занятията се организират присъствено и само при необходимост се провеждат онлайн. Уроците са в свободното време на учениците - през седмицата, в събота и неделя и/или през ваканциите.

От настоящата 2022/2023 учебна година в едногодишен курс на обучение могат да се включат и ученици в 12-и клас, които се обучават по специалността "Програмно осигуряване" от професията "Програмист".