МОН предлага 2 май да е неучебен ден в цялата страна

Решение за това ще бъде взето днес след анализ на всички данни

Новини
12:57 - 19 Април 2024
1041
МОН предлага 2 май да е неучебен ден в цялата страна

Министерството на образованието и науката (МОН) предлага 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи в Пловдив ресорният служебен министър Галин Цоков, цитиран от БНР.

Решение за това ще бъде взето днес след анализ на всички данни от страната. По думите на Цоков, след като много кметове на общини вече обявиха деня за неучебен, днешното решение на просветното ведомство ще даде възможност еднодневната ваканция да бъде дадена по места по друг повод.

С неучебния 2 май за учениците се сливат почивните дни покрай Деня на труда, Великден и Гергьовден - от 1 до 6 включително.

Образователният министър коментира също, че няма да има проблем с провеждането на национално външно оценяване (НВО) за 10 клас на 10 юни, като данните сочат, че началото на изпита от 11 часа ще даде възможност учебните стаи да бъдат подготвени след вота на изборите за национален и европейски парламент в предния ден.

За предложението на кабинета "Денков" за отпадане на студентските в държавните университети Галин Цоков посочи, че от депутатите зависи да го гласуват до края на мандата си.

В Пловдив той участва в церемония по връчване на промоцията на 1435 бакалаври и магистри в Педагогическия факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", в който е преподавател. 645 са дипломираните бакалаври, а 790 са магистрите в областта на педагогиката, психологията, социалните дейности и изкуствата.