МОН препоръчва гимназистите да бъдат с маски в час

Актуални новини
14:33 - 30 Октомври 2020
1403
МОН препоръчва гимназистите да бъдат с маски в час

Образователното министерство ще препоръча носенето на маски в час да стане задължително за гимназистите, след като се върнат отново в класните стаи.

От вчера всички от 8-и клас нагоре и студенти са в режим на дистанционно обучение за период от две седмици с цел да се намали разпространението на коронавируса. За въвеждането на новата мярка съобщи образователният министър Таня Михайлова по време на онлайн награждаването на „Отличниците на България“.

Идеята за това всъщност дойде от ученик, който се бе включил във видеовръзката. „Смятам, че в гимназиите трябва да се въведат маски постоянно, а не само извън класните стаи. Няма как да ограничим контактите между класовете, които има между учениците вътре или извън училище. Едните обикновено отиват в стаите на другите. Няма как да се ограничат контактите, затова смятам, че трябва да сме постоянно с маски в училище”, каза Николай.

Михайлова подкрепи предложението и подчерта, че носенето на маски е най-важно за учениците в профил, където смесването е неизбежно. „Предложението за маските за гимназиален етап беше добро, особено за учениците, които са в профилиран подготовка. Когато учениците се върнат в клас, ще издадем препоръка гимназисти в профил, когато се смесват в различни класове, да бъдат с маски по време на часовете“, коментира зам.-министърът.