МОН проверява как проф. Любомир Спасов е избран за декан в СУ

Трима преподаватели твърдят, че уволненият шеф на болница „Лозенец“ се е добрал до поста с машинации

Новини
12:43 - 11 Юли 2023
4833
МОН проверява как проф. Любомир Спасов е избран за декан в СУ

Просветният министър проф. Галин Цоков е разпоредил незабавна проверка на избора на проф. Любомир Спасов за декан на Медицинския факултет на СУ.

Това обявиха от МОН в бърза реакция на тазсутрешното отворено писмо на трима преподаватели, които твърдят, че уволненият шеф на болница „Лозенец“ се е добрал до поста с машинации.

Ще бъде изискано от висшето училище да предостави цялата налична информация на министерството, като ще бъде проверена законосъобразността на процедурата. МОН очаква и становището на Контролния съвет на Университета, който също е сезиран, съобщиха оттам.

Законът за висше образование постановява, че за декан може да бъде избирано лице за максимум два последователни мандата.

Сега проф. Спасов е за трети път декан, но мандатът му не е веднага след втория, т.е. нарушение поне в това отношение вероятно няма.

Назначението на проф. Спасов бе посрещнато с удивление вчера, тъй като той бе уволнен от болница "Лозенец"

след разкрития за извършвани незаконни трансплантации на богати пациенти,

представяни за мними роднини на донорите - млади хора от Украйна и Молдова. Проф. Спасов е бил избран на общо събрание на факултета на 30 юни, но новината бе съобщена едва вчера от СУ.

Трима преподаватели от факултета разпространиха тази сутрин отворено писмо,

в което твърдят, че на общото събрание са извършени редица груби процедурни нарушения на Правилника за устройството и дейността на Софийския университет. "Под огромен натиск от страна на проф. д-р Любомир Спасов върху членовете на събранието, използвайки собствено тълкуване на правилника и погазвайки Закона за висшето образование,

той грубо ограничи правата на лекарите-преподаватели в Медицинския факултет",

твърдят тримата лекари.

И тримата работят в УМБАЛ „Лозенец“, като доц. Радосвет Горнев пое за известно време болницата след уволнението на проф. Спасов („Лозенец“ е база за обучението на медиците в СУ). Тримата, освен това, са били кандидати за ръководни постове на въпросното общо събрание.

Проф. д-р Любомир Спасов беше избран за декан на Медицинския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Това е станало с 51 гласа „за“, с 9 гласа „против“ и с 20 гласа „въздържал се“, на общо събрание на Медицинския факултет, състояло се 30 юни, съобщи вчера пресцентърът на висшето училище.