Монаси салезиани спасиха 500 циганета

Католическият орден се грижат за най-бедните хлапета в гетата на Стара Загора

Актуални новини
11:48 - 30 Май 2019
2934
Монаси салезиани спасиха 500 циганета

Ученици, католически свещеници и монаси от Ордена на салезианите, приятели и съмишленици се събраха в Международния младежки център в Стара Загора, за да отбележат 10 години от учредяването на Фондация "Дон Боско". Монасите се грижат за най-бедните деца от ромските квартали, голяма част от които са само с един родител.

Възпитателният метод на основателя на ордена е известен като "превантивна система". Съветът на Дон Боско е да се пречи на греха с разум, топлота и внимание. Станете светци, възпитатели на светци, съветва италианският свещеник. Монасите, които го последват, дават обет като отци салезиани да служат за възпитанието на трудни деца, да им вдъхнат вяра и надежда и да ги превърнат в личности.

Седемте монаси салезиани, негови последователи, които идват в нашата страна от Чехия, откриват първия си образователен център в Стара Загора през 2009 г. и дават шанс в живота на над 500 ромски деца през изминалите 10 години. Това обяви отец Ярослав Фогъл, директор на фондацията. От тях 300 са от Стара Загора и по 100 във филиалите, които откриват в Казанлък и село Калитиново. Няколко десетки техни възпитаници вече имат дипломи от университети и професионални гимназии. Те са нашата гордост, изтъкна отец Ярослав и сподели, че се радва, когато срещне момчета и момичета, които са били в образователния център и вече имат семейства и деца.

Занималнята на образователния център посещават деца, които са на възраст от 5 до 18 години. Те подготвят уроците си заедно с монасите и посещават кръжоци по готварство, шиене, бродиране, хорово пеене, жонгльорство и музика, обясни енорийският свещеник от Стара Загора отец Мартин. Лято и зима се събират на лагери на морето или в планината. Фондацията организира ежегоден футболен турнир със съдействието на Община Казанлък и брейктурнир.

"Организираме и екскурзии в цялата страна, където учениците се запознават с географските и историческите забележителности на България", добави свещеникът. Заедно с тях пътуват и родителите им. Монасите искат децата да се гордеят със семейството си, това е част от философията на обучението на салезианите.

Фондация "Дон Боско" работи с Европейския доброволчески център и в нашата страна за по една година вече са били вече 31 доброволци от европейски страни и още толкова за летен стаж от 2 месеца. Това са студенти, които учат български език и се занимават с обучението на ромските деца.

Празникът завърши с концерт на вокално-инструменталния състав "Дон Боско", който представи български народни песни.