Монблан "се смали" с два метра за две години

ЕС
16:43 - 05 Октомври 2023
2101
Монблан "се смали" с два метра за две години

Най-високият връх във Франция - Монблан, "се е смалил" с над два метра през последните две години, съобщава "Франс прес".

Понастоящем височината на алпийския връх е 4805,59 метра.

Спадът с общо 2,22 метра може да се дължи на по-малкото валежи през лятото, предположи Жан де Гарет, главен геометрист в департамента От Савоа в Югоизточна Франция.

Той поясни, че Монблан може да бъде много по-висок след две години, когато бъде следващо измерване. Експертът посочи, че не за първи път се наблюдава такава голяма промяна във височината му.

Скалистият връх е висок 4792 м над морското равнище, но дебелото му покритие от лед и сняг варира от година на година в зависимост от вятъра и времето.

От 2001 г. насам изследователите го измерват на всеки две години с цел събиране на информация относно въздействието на изменението на климата върху Алпите.

"Събираме данните за бъдещите поколения. Не сме тук, за да ги тълкуваме", отбеляза Гарет.

Той допълни, че "сега зависи от климатолозите, глациолозите и други учени да използват всички данни, които сме събрали, и да излязат с теории, които да обяснят свиването".

Най-голямата височина на връх Монблан е регистрирана през 2007 г. - 4810,90 м.

През 2021 г. беше измерено спадане с един метър в сравнение с 2017 г. - след като необичайно ниският резултат от 2019 г. беше запазен в тайна, тъй като експертите счетоха, че е непредставителен.