Моника Балаян: Смехотерапията е начин да се постигне здраве и щастие за кратко време

Личности
12:13 - 29 Юни 2021
9861
Моника Балаян: Смехотерапията е начин да се постигне здраве и щастие за кратко време

Моника Балаян е психолог, създател на многочислени семинари, курсове и програми  по цял свят, с които хиляди хора са подобрили качеството на своето здраве и своя живот. Тя използва смехотерапията като начин да научи хората да живеят по-щастливо.

- Г-жо Балаян, какво представлява смехотерапията и как въздейства тя?

- Смехотерапията всъщност е оздравителен курс с продължителност 5 дни по 3 часа. Той обновява функционирането на цялото тяло и му помага да преодолее стреса. Резултатите са не само на емоционално ниво, но включват и цялостно възстановяване на здравето. Още от първия ден на курса ние работим с имунната система, сърдечно -съдовата, пикочно - половата, чернодробната и бъбречна функция и дори със ставите и гръбначния стълб. Благодарение на упражненията и практиките със смехотерапия, 98% от участниците съобщават за подобряване здравето си и качеството на живот. Методите, които използваме, са с доказана ефективност. Например: в хода на курса по смехотерапия много участници наблюдават ефекта, че решават ежедневните си задачи по - бързо и лесно, управляват времето си и постигат по - бързо резултати в живота. Това се случва, защото смехът допринася за образуването на нови неврони и това е доказано от израелски учени. Всъщност след нашите курсове човек става по-умен. Или друг пример: участниците забелязват, че се заразяват по-малко от вирусни заболявания и причината е, че в хода на смехотерапията практикуваме смях и различни техники, практики, които активират имунната система. И това се доказва от гелотологията – науката за смеха! Подобряват се взаимоотношенията с хората, страховете и напрежението изчезват и това се случва, защото работата със смях е мощна антистрес терапия. Това е доказано с химичен анализ, който показва, че след смях хормоните на стреса изчезват и тялото активно започва да произвежда ендорфин, хормона на щастието.

Има и много жени, успели да забременеят след курсовете.

Аз наричам това baby boom ефект и в него няма нищо мистично, напротив всичко е предсказуемо. Израелски учени доказаха, че смехът увеличава шансовете за зачеване на бебе. Имаме отлични резултати при хора с диабет, въведохме специални упражнения, след като японски учени обявиха, че смехът намалява кръвната захар. Разбира се, има и много други резултати с лечение на сериозни заболявания като тези на щитовидната железа или проблеми с белите дробове. 

- Защо смехът е толкова важен? 

- Смехът има разтоварваща и защитна функция за организма като тотално променя хормоналния фон. По време на упражненията се стараем да върнем смеха от детството, защото само тогава се смее целия организъм и наистина има терапевтичен ефект. Смехът от сърце и с глас веднага осигурява химична промяна на хормоните в тялото и човек се отпуска, излизайки от стреса. Затова смехът е важен, защото лекува. Но пак повтарям, лечебният смях е искрен като в детството, силен и с цялото тяло.

- В днешно време повечето хора живеят в стрес, какви съвети бихте им дали?

- Най – бързия начин за излизане от стреса е редовно посещение на курсове по смехотерапия, тъй като тя точно със стреса се справя перфектно. На курса имаме и релакс, медитативни упражнения, както и почистване от натрупани в миналото блокажи. Това е сериозна работа, която може бъде направена само от професионален специалист. За самостоятелни занимания мога да препоръчам антистрес дишане: на вдишване, вдишвате кристално чист (може да си представите светло син въздух), а на издишване мисловно все едно издишвате сив стрес. Дишайте по този начин дълбоко около 15, 20 пъти. Друг вариант да изхвърлите стреса от тялото е движението. Например бърза разходка всеки ден по 10 000 крачки. Оптимизъм, сън, музика, танци, природа, приятно общуване, весела компания също са прекрасни инструменти за борба със стреса. 

- Как правилно трябва да се погрижим за себе си, така че да бъдем щастливи? 

- Щастието е индивидуално понятие, всеки може бъде щастлив по свой начин. Някой е щастлив по природа, друг когато има взаимна любов, трети е щастлив с децата си. Макар и индивидуално, щастието, обаче, има еднаква индикация. То дава усещане за лекота, на душата ти е леко. Щастието не обича тежест, емоционални или ментални токсини. Затова редовно трябва да почистваме главата и емоциите си от тях, защото те пречат на лекотата. Чудесно помага и водата - душ за тяло и мислите, фонтан за емоциите ни. Водата почиства, маха токсините и олекотява. Спазвайте златните 3 правила за щастие: всяка сутрин Благодари за 3 хубави неща в живота си, през деня помогни поне на един човек, често казвай „Здравей“.

За добро настроение ви подарявам и смехококтейл, който се консумира по всяко време.

Свийте пръстите на ръцете си като оставите вдигнати само палците. Без да променяте позицията наклонете палеца на едната ръка към палеца на другата. Представете си, че все едно наливате радост с единия палец в чашата на другия. Произнесете думата „Радост“. Сменете ръцете и налейте „Щастие“.

Съберете ръцете като доближите един до друг изправените палци и ги разклатете все едно, че разклащате течност и кажете „Много, много смях!“ Коктейлът е готов. Остава да надигнете палците и да го изпиете. Наздраве! Почерпете и други!