Моноспектакъл на Полина Христова взе два приза в Полша

„Полетът на къртицата“ отличен с награди за режисура и за актьорско майсторство

Общество
08:27 - 05 Юни 2023
3755
Моноспектакъл на Полина Христова взе два приза в Полша

Моноспектакълът „Полетът на къртицата“ на Полина Христова взе две награди от театралния фестивал в полския град  Ломжа, съобщиха от екипа на постановката. Веселка Кунчева грабна наградата за режисура, а Полина Христова - за актьорско майсторство. 

Ломжа е град в Североизточна Полша. Кукленият театър там е създаден през 1987 г., а фестивалът започва на следващата година. 

Премиерата на моноспекакъла „Полетът на къртицата“ е през март 2022 г.  Представлението е на театралната компания Puppet's Lab, в чиято основа е тандемът на режисьора Веселка Кунчева и сценографа Мариета Голомехова.

Текстът е на Полина Христова, а стиховете и режисурата - на Веселка Кунчева. Сценографията и куклите са изцяло изработени от Мариета Голомехова. Музиката за спектакъла пише Милен Апостолов. Хореографията е на Надежда Дичева.

"Идеята за представлението се ражда по време на пандемията и начина, по който тя влияе на човешката психика. Спектакълът разглежда страховете, които потискат същността на хората, и заради тях забравяме кои сме, губим се в себе си, докато най-накрая не ни погълнат", разказаха от екипа.

"Полетът на къртицата“ е обяснение в любов към страховете, които си създаваме. Отглеждаме ги като малки деца, храним ги с душите си, с мечтите си, с копнежите си. Докато не пораснат и не ни погълнат", сподели режисьорът Веселка Кунчева. Тя добави, че историята в голяма степен е автобиографична.

Според нея "Полетът на къртицата" трябва да стигне до всеки човек", защото няма човек, който да няма страхове, който да не се съмнява в себе си, който да не изпада в дилеми, който да не се поддава на изкушения. За това и този спектакъл е "огледало" за нашите страхове и дори може да ни помогне да погледнем нещата отстрани и да си кажем "мога".