Монтана се готви за първо мъжко хоро на Богоявление

Смелчагата, хванал светия символ, ще получи и парична награда от кмета

Новини
08:40 - 03 Януари 2024
1618
Монтана се готви за първо мъжко хоро на Богоявление

Йордановден в Монтана ще бъде отбелязан за първи път с мъжко хоро в ледените води на река Огоста. Досега ритуалът се правеше в езерото в парк "Монтанензиум".

Инициативата е на Сдружение "Ново начало БГ 2020" и танцов състав "Радост", с ръководител Радостина Цветкова. Идеята е подкрепена от Община Монтана и Видинската митрополия:

"Йордановден е една традиция, която се спазва в Монтана от годините. Но тъй като в Монтана ние разполагаме с прекрасния ресурс на златоносната река Огоста и решихме да променим мястото на провеждане с идеята да използваме този ресурс. И по този начин да успеем да надградим досега вече провеждането на празника Йордановден в Монтана - не само традиционното, църковното, което е хвърлянето на Богоявленския кръст, но и чисто нашето, хорото, с което, хванати ръка за ръка, да успеем да си предадем позитивна енергия и да започнем годината на чисто, с добри чувства и емоции."

Празникът ще започне в 12 ч. на 6 януари до пешеходния мост на  река Огоста към болницата. Велик Йордановденски водосвет ще бъде отслужен от архимандрит Антим и свещеници от Монтана. Има изисквания към желаещите да спасят кръста - те да бъдат облечени в национален костюм, който може да бъде както стилизиран, така и автентичен, или облеклото им да съдържа някакъв елемент от национален костюм.

Смелчагата, хванал светия символ, ще получи и парична награда от кмета в размер на 150 лева. Ще бъде раздаден и курбан за здраве.