Монтирайте един газов хроматограф на Делян и да се приключва

С апарата не се превръщат кубични метри в калории, а се измерва алкохола в кръвта (и на почерпени депутати)

Новини
14:14 - 08 Февруари 2024
18734
Монтирайте един газов хроматограф на Делян и да се приключва

Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за енергетиката, даващи възможност на потребители на газ да монтират за своя сметка уред, който да отчита потребените количества синьо гориво, като превръща кубичните метра в калории, съобщи БНТ.

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев обясни мотивите за поправката с аргумента, че в момента измерването е неточно и дава възможност "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" да надписват крайните фактури и да ощетяват клиентите.

"С промените даваме възможност на бизнеса и на потребителите на природен газ, които се съмняват, че сметката им е завишена, да си купят те уред, който ще бъде пломбиран от метрологията и

който ще мери калоричността на газа на принципа на електромерите.

И на база на показанията от този уред ще бъде съставена фактурата. Не задължаваме никого да монтира този газов хроматограф. Не харчим публичен ресурс и не натоварваме "Булгартрансгаз" той да купува тези уреди. Никой няма да купува хроматографи, ако не иска. Ще се купуват от клиент, ако смята, че го лъжат. Купува се за собствена сметка, монтира си го и след това се прехвърля на доставчика", заяви Делян Добрев.

Председателят на енергийната комисия в парламента, както и останалите му колеги, включили се в газово-хроматографската дискусия, очевидно съвсем не са в час и нямат никаква представа какво дискутират (което не е рядкост за Народното събрание в последните десетилетия).

Слушайте внимателно, няма да повтарям: 

Хроматографията (от старогръцки: χρῶμα хрома „цвят“ и старогръцки: γράφειν графеин „пиша, описвам“) е

събирателен термин за набор от лабораторни техники за разделяне на смеси, въз основа на различни физико-химични характеристики на техните компоненти.

Методът използва разликата в поведението на частиците на т. нар. флуидна (мобилна) фаза и стационарна (неподвижна) фаза, благодарение на което е възможно разделяне на компонентите.

При газовата хроматография пробата от сместа се пренася от движещ се газов поток, протичащ по тръба. Поради нейната простота, чувствителност и ефективност при разделянето на смеси на съставните им компоненти, газовата хроматография е една от най-важните технологии, използвани в химията. Сред основните ѝ предимства е възможността да се използват много малки проби, за които е необходима и минимална подготовка.

Газовата хроматография е подходяща за разделяне и на сложни смеси на съставните им компоненти, а резултатите от нея се получават бързо (от няколко минути до час-два) и са с много висока точност. За извършването на този вид анализ е нужен единствено уред със съответната чувствителност за детекция на силно летливи компоненти на органични смеси с ниски концентрации. Не на последно място, предимство е фактът, че оборудването не е твърде сложно.

С помощта на газовата хроматография се извършват бързо рутинни анализи в областта на опазването на околната среда.

В много страни са създадени постоянни звена за мониторинг и непрекъснато измерване на нивата на емисиите на азотния диоксид, въглеродния диоксид и въглеродния оксид в атмосферата, където се използва този метод. Газовата хроматография е много полезна и при анализ на фармацевтични продукти, при проверка на съдържанието на алкохол в кръвта, както и при анализ на етерични масла и хранителни продукти.

Така че вземете по един газов хроматограф и си го монтирайте в точка по избор, само не обременявайте допълнително хората със собственото си невежество.