Монтират фотоволтаици върху 24 сгради в Кюстендил

Така ще се намалят разходите за ток и газ, надява се кметът Петър Паунов

Новини
13:41 - 25 Май 2022
937
Монтират фотоволтаици върху 24 сгради в Кюстендил

Фотоволтаици (слънчеви панели) върху 24 сгради, нейна собственост, ще монтира Общината в Кюстендил, каза кметът на града Петър Паунов. Обследвани са покривите на 31 сради, 7 от тях са неподходящи за фотоволтаик.

Така ще се намалят разходите за ток и газ, които плаща Общината.

Експерти направили обсбедванията на сградите безплатно - заради добрите взаимоотношения с общината. Върху покривите ще могат да се монтират фотоволтаици с мощност над 1 мегават, каза кметът на града Петър Паунов:

"24 от тези сгради могат да бъдат част от енергийната система, благодарение на поставяне на фотоволтаици, така че от тук нататък започват анализите незабавно с колегите и пристъпване към процедури по търсене на средства и изпълнение на тези проекти, защото драматичната зима, която отмина, се надяваме да не се повтори. Ние вече търсим бързи инвестиции, за да можем да облекчим режима на общината. В противен случай се очертава на тъмно и на студено да се седи зимата, защото е страшно като гледам цените на тока, които пристигат поне по нашите фактури. Така че благодарим на партньорите, благодарим на колегите. Факт е и мисля, че сме първата община, която е направила обследване на всичките си покриви в момента, до детайл знаем къде колко мегавата могат да се монтират, мощности над един мегават".

Повечето - ако не и всички, общински обекти и звена в Кюстендил са на газ, месечно Общината плаща над 100 хиляди лева за разходвано синьо голиво, казаха финансисти.