Мор в Северна Корея : 300 грама храна на ден заповяда Ким Чен Ун

Новини
12:33 - 03 Май 2019
1313
Мор в Северна Корея: 300 грама храна на ден заповяда Ким Чен Ун

Северна Корея е намалила хранителните дажби на населението до 300 грама на ден - рекордно малко количество за този период от годината. Възможно е количествата да бъдат намалени дори още повече, след като селското стопанство прибра най-слабата реколта от десетилетие, съобщи днес ООН, цитирана от Ройтерс.

Новата оценка за сигурността на хранителните доставки в КНДР установява, че след най-лошата реколта от 10 години, дължаща се на сушата, горещите вълни и наводненията, 10,1 милиона души страдат от остър недостиг на храни. Това означава, че нямат достатъчно храна до следващата реколта, посочва говорител на Световната програма по прехрана на ООН. 

Страната е на прага на нов масов глад, след като по времето на дядото на сегашния лидер Ким Чен Ун - Ким Ир Сен, тя претърпя една от най-тежките хуманитарни кризи в историята на човечеството. Гладът между 1994 и 1998 г. отне живота на над половин милион севернокорейци. Репортажи от страната тогава документираха опитите на цели фамилии да се нахранят с трева и кълнове, а вместо месо някои бяха принудени да варят стари кожени обувки и след това да пият така приготвената "супа".