Морът на пчели в Плевенско не бил заради биоциди

БАБХ не откри регистрирани продукти за растителна защита

Новини
16:57 - 18 Май 2020
1483
Морът на пчели в Плевенско не бил заради биоциди

Измирането на пчелите в Плевенско не се дължи на отравяне с продукт за растителна защита. Това съобщават от Българската агенция за безопасност по храните.

Изводът е въз основа на извършеното лабораторно изследване на пчелите, при което е било установено наличие на активни вещества, които се съдържат в препарати (т.н. биоциди) за третиране срещу мухи, комари и пълзящи насекоми, вкл. разрешени за употреба в бита.

Няма регистрирани продукти за растителна защита с установената комбинация от активни вещества, посочват от БАБХ.

От Агенцията съобщават, че на 4 май е била издадена заповед от директора на Областна дирекция "Земеделие" в Плевен за свикване на комисия за проверка на място в село Петокладенци по сигнал за подмор на пчели, като проверката е била извършена още същия ден.

Взета е една проба от пчели и една проба от третирана растителност (плевелна растителност в новозасят слънчоглед). Пробата от третираната растителност е взета от друго землище, различно от това, в което е разположен пчелинът, по настояване на собственичката на животновъдния обект. Очаква се и резултатът от растителната проба.

Подателката на сигнала е уведомена за резултатите.

Припомняме, в края на април миналата година пчелари отново алармираха за масово измиране на пчели в Плевенско. Заради проблема те заплашиха с блокада на пътя Плевен-София.

Пчеларите обвиниха арендаторите на земеделски земи за измиращите си кошери и поискаха строги санкции при незаконно пръскане с пестициди.

По-късно, че проблемът не засяга само пчелите. Оказа се, че от опасните пестициди са били засегнати дори деца от Плевенско, които бяха приети в болница с алергия, припомня News.bg.