Море от боклук заля Благоевград

Общество
15:50 - 14 Май 2019
2864
Море от боклук заля Благоевград

Море от боклук заля Благоевград. Само за последните дни общо девет сигнала за незаконни сметища в областта вдигнаха на крак екоинспекторите в югозападния град. Жалбите обхващат най-вече Петричко, Струмяни, Разлог и касаят замърсяването на околната среда с различни видове отпадъци.

Жител на Подгорието, община Петрич, сезирал еколозите за множество незаконни сметища. При проверката е извършен обход в района на Подгорието – селата Беласица, Коларово, Яворница, Самуилово, Габрене, Скрът и Ключ. Проверката е извършена в присъствието на представител на Община Петрич и подателят на сигнала. При проверката са установени редица малки и големи незаконни сметища. На битови, строителни, растителни, опаковки, дюшеци и стари дрехи, части от мебели, текстилни, гуми и други се натъкнали инспекторите.

На места имало видими следи от почистване, като в някои части е извършено само прибутване и запръстяване на терена. На някои места са поставени табели забраняващи изхвърлянето на отпадъци, а също и достъпът до проблемни участъци е ограничен чрез изкопи. До 20 май незаконниите сметища трябва да се почистят, като е дадено предписание на кмета на община Петрич.

Другият сигнал е от община Струмяни. Става дума за неорганизирано сметосъбиране и сметоизвозване на отпадъци на територията на селата Раздол, Добри Лаки, Клепало и Никудин, община Струмяни, както и замърсявания с битови отпадъци в населените места и поречията на реките. При проверката на място в населените места не е установено наличие на съдове (кофи, контейнери и др.) за битови отпадъци, нито организиране на сметосъбирането и сметоизвозването в чували. Опаковки (хартиени, пластмасови, стъклени, метални), найлони, чували, строителни, битови и други в рамките на населените места и край пътищата са открити. Дадено е предписание на кмета на община Струмяни за почистването им в срок до 27 май.

Екоинспекторите са проверили и сигнал за замърсен терен в землището на с. Баня, община Разлог, постъпил чрез МОСВ. При проверката е извършен обход на поречието на река Глазне. Констатирани са замърсявания с отпадъци в обхвата на реката, около и в близост до мостовете. Замърсяванията включват гуми, чували, строителни отпадъци. При проверката не е присъствал представител на ОбА Разлог. До кмета на община Разлог е изпратено писмо с приложени констативен протокол за запознаване и предприемане на действия по почистване, както и снимков материал.