Морфов се завърна! Поставя "Антигона" в Плевенския театър

Режисьорът дава негласна подкрепа за директора Васил Василев в битката му за шеф на Народния

Актуални новини
18:37 - 05 Февруари 2022
5101
Морфов се завърна! Поставя "Антигона" в Плевенския театър

След 7-годишно отсъствие от българската сцена режисьорът Александър Морфов се завръща. Той ще постави пиесата "Антигона" в Плевенския театър, съобщиха новината от трупата. Завръщането на Морфов в българския театър бе дълго чакано както от актьорите, така и от зрителите, от театралната критика и от всички свързани с театъра. 

След кратък кастинг, Александър Морфов започна репетиции на "Антигона в Драматично-куклен театър "Иван Радоев", написаха от храма на Мелпомена в Плевен във фейсбук. Режисьорът ще работи преди всичко с трупата на театъра. Оттам публикуваха и снимки от началото на репетициите.

Спектакълът на именития режисьор ще е изграден около версията на Жан Ануи, стъпила върху трагедията на Софокъл, но всеки, който познава театъра на Морфов знае, че сценичният вариант ще се създава в процеса на репетициите.

Има плашеща актуалност в този текст, който проследява както устойчивостта на Антигона, така и трагичните последствия от политическата гордост. Морфов е режисьор с остра социална чувствителност и новият спектакъл е своеобразно продължение на търсения в тази посока.

Достатъчно е да си спомним представлението му на "На ръба" в Народния театър. Седем години минаха от априлския ден, когато се появи премиерата на тази постановка в България. След дълго прекъсване, отново през април, ще се появи нова премиера на Александър Морфов в България.

Спектакълът не само ще въведе в света на античния мит, а ще ни върне към самите себе си в най красивите ни прояви, когато жаждата за свобода и истина надделява над всичко, пишат още от Плевенския театър.  

Новината, че Морфов ще поставя спектакъл в Плевен предизвика радостни реакции в социалните мрежи сред арт гилдията. Актьори, режисьори, драматурзи, зрители въодушевено пожелават на добър час на "Антигона" и се радват от завръщането на Александър Морфов в България.

Дълги години Александър Морфов беше главен режисьор на Народния театър и постави на сцената емблематични спектакли. Той скъса отношенията си с трупата след назначаването на Мариус Донкин з директор през лятото на 2017 г. В последствие от афиша на Народния бяха свалени всички спектакли на именития режисьор, който сега поставя в Русия, Македония, Румъния, Латвия, Израел. Зрителите вече над две години не може да гледат хитови постановки на Морфов като „Хъшове“, „Животът е прекрасен“, „На ръба“, „Полет над кукувиче гнездо“, „Дон Жуан“, които години пълнеха голямата зала на театъра и все още предизвикват интерес.

Поканата към Морфов идва от директора на Плевенския театър - режисьора Васил Василев, който е един от кандидатите за шеф на Народния. В битката влязоха и досегашният директор Мариус Донкин, режисьорът Бойко Богданов и актьорът Сава Драгунчев. Мнозина театрали смятат, че решението на Морфов да постави първия си спектакъл в Плевенския театър след 7-годишно отсъствие от българската театрална сцена се възприема като знак на подкрепа към Васил Василев в битката му за директор на Народния театър.

През последните години Драматично-кукленият театър в Плевен се утвърди със силен репертоар, както и с инициативата си "Пътуващ зрител", която привлече публика от цяла България.

Снимки: Тихомир Христов