Морфов се жали от клауза за задължителна алкохолна проба по всяко време

Министърът на културата „ще изчака още малко“, преди да разкара директора Васил Василев

Новини
13:40 - 01 Декември 2022
4814
Морфов се жали от клауза за задължителна алкохолна проба по всяко време

Служебният министър на културата Велислав Минеков обяви, че „ще изчака още малко“, без да уточнява конкретен срок, до приключване на назначена проверка в Народния театър „Иван Вазов“, преди да предприеме „крайна дисциплинарна мярка“ спрямо директора Васил Василев.

Това се случи на брифинг по актуални въпроси към Министерство на културата.

От назначението на директора театърът се съпровожда от ежедневни скандали. Те започнаха с назначената от него пиарка Велислава Кръстева - пиар на ДПС. От това последва напускането на драматурга Захари Карабашлиев и режисьора Явор Гърдев. 

А главният режисьор на Народния театър Александър Морфов написа заплашителни бележки, поради което към него тече проверка.

Минеков посочи, че при него имало писмо от над 200 актьори и служители в Народния театър, които искали проверка и оставка на директора. Министърът обаче нямал писмо в защита на директора на театъра, с каквото „разполагали вече някои медии“.

Той разкри, че имал оплакване от самия Морфов, че в новия му договор имало клауза, че „не може да откаже алкохолна проба по всяко време на денонощието“.

Минеков разказа и че Александър Морфов бил викан на разпит в полицията, освен него били разпитвани и „други служители в театъра“. В институцията има безобразия, възмути се министърът. Той даде за пример, че била разбита вратата на служителка, имало освободени служители и такива, които са помолени да напуснат.

На пресконференцията присъстваха актьорите Валери Йорданов и Албена Колева, които искаха ясна позиция от Министерство на културата. Първият каза, че

ще заведе срещу новия директор на Народния театър иск заради напрежението, уволненията и смяна на програмата на представленията.

Той също разполага със списък на свои колеги, които искат оставка на директора на Народния театър. Колева призова за бърза намеса от Министерство на културата. Валери Йорданов обаче каза, че в Народния театър има страх и много хора мълчат заради повишените заплати.

На въпрос имало ли е натиск от страна на служебния министър Велислав Минеков за политически назначения в театъра върху новия директор - той отговори: „Това е невероятно глупава самозащита. Предложих му да назначи камила от цирка“.