Морфов уволнен дисциплинарно

Директорът Васил Василев се освободи и от пиарката Велислава Кръстева, и от главния режисьор

Култура
15:45 - 28 Февруари 2023
7552
Морфов уволнен дисциплинарно

Александър Морфов е официално дисциплинарно уволнен, съобщи във фейсбук неговата съпруга и актриса от трупата на Народния театър Рени Врангова.

"Да живее Александър Морфов", написа още тя.

Заповедта му е била връчена днес от директора на Народния театър Васил Василев. Причината била уронване престижа на театъра от страна на главния режисьор Александър Морфов.

Час преди да стане ясна новината за уволнението на Морфов Велислава Кръстева официално обяви в профила си във фейсбук, че напуска длъжността "Ръководител връзки с обществеността и реклама" на Народния театър. 

"От 1 март не съм част от екипа на НТ “Иван Вазов”. За мен беше чест", написа дългогодишният медиен съветник на ДПС и цитира Еклесиаст.

Както Lupa.bg първо съобщи директорът на Народния Васил Василев е внесъл в културното ведомство, оглавявано от Найден Тодоров, нова административна структура на първата ни трупа, в която липсват позициите на главния режисьор и на ръководител връзки с обществеността и реклама. На тези постове са съответно Морфов и Кръстева.

Найден Тодоров обаче не подписа новата структура на Народния театър и я върна за доуточняване в театъра.

Скандалът в Народния театър "Иван Вазов" започна на 29 октомври, когато след представление на "Хъшове" Александър Морфов надраска вратата на кабинета и изкърти табелката с името на Велислава Кръстева - завеждащ "Връзки с обществеността" в театъра от миналото лято насам, а преди това дългогодишен пиар на ДПС, двукратно депутат от партията. Конкретният повод за гнева му бе видео от изборите на 2 октомври 2022 г., в което тя придружава Ахмед Доган до избирателната секция. 

Сега на практика Васил Василев се освободи и от главния режисьор Александър Морфов и от главния пиар Велислава Кръстева. Очаква се обаче да има протести на артисти срещу уволнението на Морфов.

Вчера Александър Морфов заяви пред БНР, че не знае за готвената нова управленска структура на институцията, според която неговата длъжност ще отпадне, но решението да бъде "изчистен" от театъра е взето отдавна.

"Мои приятели ми съобщиха, че са прочели някъде за това, аз нямам никаква идея. Отдавна очаквам да бъда уволнен от лицето, което заема директорския пост, Васил Василев, поради явната нетърпимост между творческата и административната идея за управление на театъра", заяви режисьорът.

"Цялата помия, която се изсипа върху мен, с всичките инсинуации и лъжи, всичко това беше направено, за да ме освободят", коментира той. "Както преди пет години Мариус Донкин свали всички мои представления и бях освободен от театъра. Структурите ГЕРБ и ДПС никога няма да ми простят моята позиция и това, което мисля и говоря за тях. Тези структури съсипаха България и продължават да я съсипват. Това е тотална политическа амнезия, нищо не се е случило, всичко се е забравило. Въпросът е да се забрави, да не се говори за това кой кой е. Няма морал, няма достойнство. Това е, което се случи в Народния театър - няма връзка с никакво творчество, с надежди, с бъдеще. Най-лошото е, че това се превърна в модел за съществуване на поколението", каза още Морфов.

За директора Васил Василев, по чиято покана Морфов се завърна на работа в Народния театър, режисьорът каза: "Никога в живота си не съм бъркал толкова много в преценката си за човек. Бях подведен, бях излъган, не можах да прозра тази номенклатурна същност. Но разбира се, аз имам голяма вина за това, че тогава му повярвах и го уговаряхме той да се съгласи да стане директор на Народния театър, като сега си давам сметка, че всичко е било планирано много преди това".